"Amorteringskravet inget stort hinder"

Amorteringskravet inget stort hinder

Inlåsningseffekter på den svenska bostadsmarknaden diskuteras flitigt och många aktörer efterfrågar en ökad rörlighet. Men vad hindrar oss egentligen från att flytta? Bland unga är höga bostadspriser och krav på kontantinsats de främsta trösklarna medan de äldre uppger att de bor billigt.

Det nya amorteringskravet inte är ett lika stort hinder som många förutspådde. Endast 7 procent upplever det kravet som det främsta hindret från att flytta.

En ny undersökning som är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Skanska visar vad som hindrar oss från att flytta från våra nuvarande bostäder. De största hindren är att vi bor så billigt i nuläget samt att bostäderna är för dyra. Det uppger en av fyra.

Men vad som sätter stopp för en flytt skiljer sig mellan generationerna. Det är framförallt de unga åldersgrupperna som upplever trösklar. En av tre i åldrarna 16–29 samt 30–39 menar att bostäderna är för dyra. Motsvarande siffra i åldersgruppen 60–74 är endast 13 procent. Unga uppger även kravet på kontantinsats som en av de främsta trösklarna. I åldersgrupperna 50–59 och 60–74 utgör istället ett billigt boende det största hindret till flytt.

– Det faktum att många hindras från att flytta leder till en inlåsningseffekt på bostadsmarknaden vars rörlighet måste öka. Vi tror att det finns en möjlighet att lätta på byggregler som begränsar ett bostadsbyggande för människor med olika behov i livets alla skeenden. Framförallt tror vi att det är viktigt att bygga billigare bostäder anpassade för unga människor. Då skulle fler unga vuxna ha möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden och rörlighet skulle då också öka, säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska Nya Hem.

Det här hindrar oss från att flytta:
1. Bor så billigt i nuläget
2. Bostäderna är för dyra
3. Kravet på kontantinsats är för högt
4. Kötiderna för att få en hyresrätt är för långa
5. Hyrorna är för höga
Av: Annika Rådlund Källa: Skanska
Foto: Getty Images

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla