AlltomBostad
 

Billigaste och dyraste studentstäderna

Billigaste och dyraste studentstäderna

Stockholm och Lund är Sveriges dyraste studentstäder, oavsett om man bor i hyres- eller bostadsrätt. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings Studentbostadsindex, där boende- och levnadskostnader i tio av landets studentstäder har kartlagts. Gävle är för andra året i rad billigast för studenter som bor i bostadsrätt medan Örebro är billigast för de som hyr sin lägenhet.

I landets största och dyraste studentstad, Stockholm, hamnar boende- och levnadskostnader för en student som bor i bostadsrätt på totalt 6 367 kronor (7 477 kronor vid boende i hyresrätt). Näst dyrast är Lund, där är siffran 5 459 (6 836 kronor för hyresrätt). Uppsala är den tredje dyraste studentstaden för boende i bostadsrätt. Där är motsvarande kostnad 5 383 kronor (6 144 kronor för hyresrätt).

Totalsumman visar vad det kostar att bo i bostadsrätt respektive hyresrätt, samt priset på orten för ett antal typiska varor – exempelvis mat, busskort, kaffe samt inträde och öl på kårpuben. I undersökningen ingår inte boende på elevhem och liknande. Totalsumman är en indikation på kostnadsnivån, inte en fullständig redogörelse för vad det kostar att bo och leva per månad på orten.

– Trots att priset på ettor har ökat det senaste året, är det intressant att se att man kan spara hundralappar varje månad på att köpa sitt boende istället för att hyra. Största skälet till det är förmodligen den låga räntan. Ser man ur ett historiskt perspektiv så har det i stort sett alltid lönat sig att köpa sin bostad, säger Peeter Pütsep, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Precis som i fjol är Gävle den billigaste staden för studenter som bor i bostadsrätt. Boende- och levnadskostnader för en student som bor i bostadsrätt hamnar där på 4 329 kronor (5 338 kronor vid boende i hyresrätt). Näst billigast är det i Karlstad med en totalkostnad på 4 480 kronor (6 037 kronor för hyresrätt) och på tredjeplats hamnar Örebro med en kostnad på 4 564 kronor för en student i bostadsrätt. Örebro är dock den billigaste staden för en student som bor i hyresrätt. Där är den totala kostnaden 5 102 kronor.

 

Text och foto: Annika Rådlund
Källa: Svensk Fastighetsförmedling

Om Studentbostadsindex: Studentbostadsindex är en kartläggning som har genomförts av Svensk Fastighetsförmedling under januari 2013. Kostnaden för en hyreslägenhet i kartläggningen baseras på kvadratmeterhyra för studentlägenheter (1 rum och kök) i respektive stad. Siffrorna är hämtade från ett bostadsbolag i respektive stad. Siffrorna baseras på snitthyra av lediga ettor på respektive bostadsbolags hemsida och informationen har inhämtats vid två separata tillfällen, december 2012 och januari 2013. Där inga lediga lägenheter visats på bostadsbolagets hemsida har snitthyran beräknats på ettor i slumpvis utvalda områden. Kostnaden för en bostadsrätt på 30 kvm baseras på 2012 års snittpriser för 1 RoK framtagna av Svensk Mäklarstatistik.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår