Bostaden - vad gäller vid en separation?

Bostaden - vad gäller vid en separation?

Att flytta ihop och bli sambo kan ha flera ekonomiska fördelar, särskilt för unga. En komplicerad bostadsmarknad med ekonomiska krav på inkomst och sparande samt höga boendekostnader blir något enklare att ta sig in på om man är två. En del av paren väljer att senare gifta sig medan andra lever som sambon i årtionden. Men det är bra att känna till att det faktiskt finns vissa viktiga skillnader mellan att vara sambo och gift, skillnader som påverkar både ekonomin och tillvaron.

Sambo eller gift?
Att ta steget att bli sambo är ofta odramatiskt och i Sverige en ganska vanlig relationsform. Som sambo delar du vardagen, precis som gifta, men det juridiska är ganska okomplicerat, eller? Ur ett ekonomiskt perspektiv finns det flera fördelar att bli sambo istället för att bo själv. Förutom att två inkomster ökar chansen för att bli beviljad ett bostadslån så lägger hushåll med fler vuxna i genomsnitt en mindre andel av inkomsten på boendet än hushåll med en vuxen.
Enligt SCB är det dyrast att bo i hyresrätt sett till boendeutgiften. Dyrare än att bo i ett ägt småhus eller bostadsrätt. Ensamboende i hyresrätt betalar störst andel av sin disponibla inkomst för boendet, drygt en tredjedel. Minst betalar sammanboende utan barn som äger sin bostad, endast 14 procent.

Det finns många som lever i samboförhållande i årtionden, de kanske till och med får barn men känner ingen lust att gifta sig. Det är givetvis upp till var och en att bestämma om man vill gifta sig eller inte. Men det är bra att känna till att det faktiskt innebär ganska stora skillnader i jämförelse med att vara sambo, skillnader som påverkar både ekonomin och samlivet. Här reder familjeekonomen Sharon Lavie på Ikano Bank ut de största skillnaderna.


Vad är ditt och vad är mitt?
Gifta
Som gifta fortsätter varje make att äga sin egen egendom och svara för sina egna skulder. Vid skilsmässa är huvudregeln att ni delar lika på allt ni äger, det som brukar kallas för giftorättsgods. Alltså möbler, hus, bil och sparanden delas lika vid separation. Detta gäller även gåvor och arv så länge det inte finns ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev som uttalar att en av er äger ett visst föremål, hus, bil etc. Har en av er skulder, ska de först räknas av den makens tillgångar innan eventuellt överskott räknas ihop med den andre makens. Därefter delas summan lika mellan makarna. Det innebär att även om makar inte ansvarar för varandras skulder så blir det mindre att dela på.

Sambor
De ägodelar som ni fått, köpt eller ärvt var för sig äger ni också enskilt. Har ni däremot köpt saker för att använda gemensamt, typ en dammsugare, ska de däremot delas lika om ni skulle separera. Eftersom en dammsugare knappast har någon funktion ifall den delas mitt itu är det alltså värdet på de gemensamma tillgångarna man räknar på vid en separation. Försök att undvika sambofällan där en står för löpande kostnader och den andre för dyrare inköp. Det skulle i värsta fall innebära vid en separation att den ena går tomhänt ur förhållandet och den andre går med både bil, dator och sommarstuga. Det är också viktigt att det tydligt står på köpeavtal och kvitton vem av er eller om båda är ägare till inköpet.

Vad händer med bostaden vid en separation?
Gifta
Det spelar ingen roll vem som har betalat för bostaden eller om någon av makarna bodde där innan den andre maken flyttade in. Värdet på bostaden räknas ändå in i giftorättsgodset och delas lika vid skilsmässa om inte äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev reglerar annat.

Sambor
Till skillnad från gifta par spelar det mycket stor roll om bostaden köptes för gemensamt boende eller inte. Detta oavsett vem som har betalat eller hur mycket var och en har betalat. Har bostaden köpts i syfte att den ska vara en gemensam bostad för paret, ses det som samboegendom och delas lika vid separation. Har bostaden köpts i syfte för att vara bostad åt en av er så är det inte samboegendom och ska då inte delas alls vid separation.

Exempel: Anna köper en nyproduktion, en bostad som blir klar först om något år. Under tiden bostaden byggs träffar hon och inleder ett förhållande med Oskar. När bostaden är färdigbyggd flyttar både Anna och Oskar in gemensamt i bostaden som sambos. I detta fall är bostaden INTE samboegendom eftersom Anna köpte bostaden endast till sig själv. Det är syftet vid köpet alternativt tecknandet av hyresavtalet som avgör om bostaden är samboegendom eller inte. För att göra det extra tydligt att en bostad eller något annat bara skall tillfalla en av er vid en eventuell separation rekommenderar jag att skriva in det i ett samboavtal.

Arv
Gifta
För gifta par är det relativt enkelt; ni ärver allt från varandra. Finns det gemensamma barn med i bilden får de vänta med att plocka ut sitt arv tills ni båda har gått bort. Det är dock annorlunda om det finns barn som inte är gemensamma, så kallade särkullbarn. De har rätt till sitt arv direkt när deras förälder gått bort.

Sambo
I en samborelation ärver ni inte varandra. Arvet går istället till barn och saknas sådana är det föräldrarna till den som gått bort som ärver. Genom att skriva ett testamente kan ni ärva varandra. Men det är viktigt att komma ihåg att barnen till den avlidne alltid har rätt till minst sin laglott och har rätt att begära ut sitt arv med en gång oavsett om barnen är era gemensamma eller från en tidigare relation. Sambolagen ger rätt till hälften av den gemensamma bostaden och hälften av möblerna och sakerna som tillhör bostaden. Det gäller dock bara bostad och saker som ni skaffat gemensamt för den, alltså inte om en person flyttar in i den andres bostad i efterhand. Det gäller inte heller saker som bil eller fritidshus.

Exempel: Emma och Linus är sambos och äger sin bostad gemensamt. Emma har ett barn från ett tidigare förhållande. Skulle Emma avlida har Linus rätt till halva bostadsrätten, medan Emmas barn har rätt till den andra halvan av bostadsrätten. Vill Linus fortsätta bo i bostaden behöver han lösa ut Emmas barn och sedan betala ränta och amorteringar på egen hand, vilket kan vara knepigt ekonomiskt.

Fem tips till dig som är sambo:
Som sambo är det viktigare att se över vem som köper vad. Ibland kan det bli som så att den ena partnern köper mat, kläder och andra förbrukningsvaror medan den andra står för större utgifter som bil eller båt. Det kan leda till en ojämlik bodelning om ni skulle flytta isär.

En lösning för sambopar är att skaffa en delvis gemensam ekonomi. Öppna ett gemensamt konto för räkningar där ni båda sätter in pengar. Skaffa varsitt kort i mataffären och se till att korten är laddade med pengar som räcker för hushållsinköp hela månaden. Köp värdefulla saker tillsammans. Och spara alltid kvitton som visar vilka köp ni gjort ihop.

1. Skriv ett samboavtal – där går ni igenom hur bostad och bohag ska delas om ni separerar. Det finns olika mallar som är gratis att ladda ner på nätet om ni vill ha en vägledning på hur man upprättar ett samboavtal.
2. Skriv ett testamente – först då får ni ärva varandra.
3. Kontrollera att ni är förmånstagare till varandras försäkringar och se till att ni genom livförsäkring skyddar varandra vid dödsfall.
4. Se till att ni båda står på lån och sparkonton.
5. Fördela hushållskostnaderna rättvist och köp dyra saker gemensamt. Spara alltid kvitto på dyrare inköp.

 

 

Av: Annika Rådlund Källa: Sharon Lavie
Foto: Getty Images

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla