AlltomBostad
 

Bostadsmarknaden kommande tre månader

Bostadsmarknaden kommande tre månader

Den senaste tiden har andelen mäklare som tror på sjunkande bostadspriser de kommande tre månaderna minskat från 33 procent till 26 procent, medan andelen som tror på prisuppgång har ökat från 21 procent till 24 procent. Samtidigt tror 50 procent på stillastående priser, mot 46 procent förra mätperioden.

Färre bedömer prisnedgång kommande tre månader.
- Det är fortsatt fler som bedömer prisnedgång, men klart färre än vid förra mätningen. Och det är nu en liten skillnad mellan andelen som bedömer prisnedgång och andelen som bedömer prisuppgång. Till viss del kan bedömningen vara säsongsbetonad samtidigt som mäklarna har sett en viss återhämtning efter tidigare prisfall. Men vi har fortsatt stort utbud av bostadsrätter, speciellt på nyproduktionssidan som kan komma att påverka marknaden framöver, säger Jenny Stenberg, vd Fastighetsmäklarförbundet.

Skillnader i olika delar av landet.
- Vi får såklart olika signaler om vart bostadsmarknaden är på väg beroende på vilken del av landet vi pratar om och med och vilken typ av boende. Vi vet att det tar längre tid att sälja bostadsrätter, framför allt i Stockholm, och att skillnaden mellan ut och slutpris har minskat. Det har varit en trögare inledning på året där säljare och köpare inte riktigt ville mötas, men nu är vi inne i mitten på februari och då brukar marknaden vakna till liv. Dessutom har tidigare orosmoln såsom Riksbankens räntehöjning nu genomförts och kanske lugnat marknaden en aning. Det blir intressant att se hur bostadsmarknaden utvecklas under våren givet förutsättningarna, avslutar Jenny Stenberg.

Andelen mäklare som bedömer att bostadspriserna ska sjunka kommande tre månader har minskat med 7 procent denna mätperiod, medan andelen som bedömer ökande priser har ökat med 3 procent. Det gör att det nästan är lika många mäklare som bedömer prisnedgång som prisuppgång. Majoriteten av mäklarna bedömer stillastående priser. Det visar Mäklarpanelen som genomförs av Fastighetsmäklarförbundet i samarbete med Valueguard.Av: Annika Rådlund Källa: Fastighetsmäkarförbundet
Foto: Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår