AlltomBostad

Bostadsmarknaden på väg att stabiliseras

Bostadsmarknaden på väg att stabiliseras

Den senaste månaden har priserna på bostadsrätter och villor i riket sjunkit med -1%, enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik. Siffrorna visar också att prisnivåerna skiljer sig stort runt om i landet och att prisraset i Stockholm har stannat upp. Dessutom kom ett glädjande besked om reproräntan idag.

– Bostadsmarknaden har sedan hösten 2017 gått in i ett nytt läge; prisutvecklingen har planat ut och i vissa regioner vänt neråt. Men Sverige har generellt en stabil bostadsmarknad för villor och bostadsrätter. Ute i landet har priserna för villor och fritidshus de senaste åren gått upp i takt med konjunkturen. Ekonomin är god och folk har råd att köpa villa eller fritidshus. Utanför storstadsregionerna har marknaden inte drabbats av några större prisnedgångar på bostäder, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

Större köpkraft
– Stockholms innerstad är en egen marknad präglad av större köpkraft, fler höginkomsttagare och dyrare renoveringar. Det har drivit upp priserna kraftigt under många år och där har prisfallet varit som störst de senaste månaderna. Men fortsatt låg ränta, hög sysselsättning och stark ekonomi förklarar varför priserna har stabiliserats även på denna marknad. Däremot ser det dystert ut för nyproduktion av lyxkaraktär, vilket riskerar att ´låsa in´ högt belånade bostadskonsumenter, som köpt till priser ingen vill betala i dagsläget.

Besked om reproräntan idag
I dag gav Riksbanken besked om att reporäntan ligger kvar på -0,50 och att en försiktig höjning av räntan är att vänta först under andra halvan av år 2018. Carolina Stegman välkomnar beskedet och menar att det lättar prispressen på bostadsmarknaden.

– Det är ett glädjande besked som Riksbanken kom med idag. Att en räntehöjning är att vänta först under andra halvan av år 2018 gör att prispressen på bostadsmarknaden nu har lättat. Ett kommande höjt amorteringskrav den 1 mars är tillräckligt för en redan avkyld marknad.
Hon menar att en höjd ränta utöver det skulle befästa oron bland bostadskonsumenter.

Utvecklingen framöver
– Nu när vi vet att räntan kommer att ligga fast ett tag framöver i kombination med en stark ekonomi leder det till optimism bland bostadskonsumenter. Det kan leda till att budgivningarna blir kraftfullare igen, kommenterar hon vidare.Fastighetsmäklarförbundet (FMF) är en politiskt obunden branschorganisation för cirka 1000 av landets fastighetsmäklare. FMF bildades för drygt 60 år sedan och har en medlemskår från Ystad i söder till Haparanda i norr.

 

Av: Annika Rådlund Källa: Fastighetsmäklarförbundet
Foto: Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår