AlltomBostad
 

Bostadsmarknaden rensad från oro

Bostadsmarknaden rensad från oro

Sveriges mäklare är delade i två jämstarka läger. Hälften tror på uppgång, hälften på nedgång av bostadspriserna. Det visar den Mäklarpanel som genomförs av Valueguard i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet (FMF). Det är den mest positiva marknadssignalen sedan prisfallet inleddes i september 2017.

Efter en orolig höst och vinter, börskrasch och spekulationer om räntan finns det nu flera indikationer på en ljusare framtid. Resultatet från Mäklarpanelen visar att under de senaste fyra veckorna tror knappt en tredjedel (29%) av mäklarna att priserna kommer att gå ned den kommande tremånadersperioden. Lika många (30 %) tror på prisuppgång vilket är en ökning med 5 procentenheter jämfört med förra månaden. Fyra av tio (41 %) mäklare tror på stillastående priser.

Marknadsindikatorn, som mäter skillnaden mellan andelen som tror på uppgång och andelen som tror på nedgång, har från att ha legat på minus (-) 40 under delar av hösten, nu de senaste veckorna legat kring 0. Det innebär att ungefär lika många mäklare tror på prisuppgång som på prisnedgång. Antalet svar per vecka har den senaste tiden legat mellan 150 och 280.

– Det märks att stockholmsmäklarna, som drabbats värst av turbulensen, nu pustar ut. Efter en tung höst med oroliga bostadskonsumenter har prisfallet hejdats och marknaden bottnat ur. Köpare och säljare hittar återigen varandra och försäljningen har gått bra. Mäklarpanelens resultat återspeglar den optimism som allt fler känner. I övriga landet har marknaden varit relativt stabil och tuffat på som vanligt, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.
 

Mäklarnas optimism får stöd av tre viktiga ekonomiska indikatorer:
• Räntan 
- Senast i måndags (5 mars) meddelade riksbankschefen Stefan Ingves att de låga räntorna sannolikt lär bestå under lång tid framöver.
• Amorteringskrav
 - Det nya amorteringskravet som infördes den 1 mars är numera inberäknat när bostadsspekulanter gör sin kalkyl.
• Ekonomisk konjunktur 
- Den ekonomiska konjunkturen är fortsatt god och inflationen låg.

– Resultatet från Mäklarpanelen är ett tecken på att bostadsmarknaden har lämnat den värsta turbulensen bakom sig. Nu ser vi fram emot en stabilisering av den nya prisnivån och fler affärer, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.
 

Fastighetsmäklarförbundet (FMF) är en politiskt obunden branschorganisation för cirka 1000 av landets fastighetsmäklare. FMF bildades för drygt 60 år sedan. 

Av: Annika Rådlund Källa: Fastighetsmäklarförbundet
Foto: Getty Images

 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår