AlltomBostad
 

Bostadspriserna fortsätter stiga 2016

Bostadspriserna fortsätter stiga 2016

När bostadsmarknaden för 2015 summeras visar den i stort sett samtliga län haft rejäla prisuppgångar på både bostadsrätter och villor. Priserna steg i genomsnitt med 16 procent på landets bostadsrätter och med 12 procent på villor.

Men priserna varierar stort.
- Priset för en bostadsrätt i Stockholms kommun var drygt 4 miljoner kronor vilket är cirka tjugo gånger mer än en bostadsrätt i Fagersta som kostade knappt 200.000 kronor. En villa i Danderyd kostade i snitt 11 miljoner kronor vilket motsvarar 24 medelvillor i Filipstad. Förutom de stora skillnaderna i pris mellan landets olika regioner kan vi konstatera att det är stora skillnader även inom regionerna. Exempelvis kostar en villa i Sundsvall nästan dubbelt så mycket som en villa i Timrå trots att avståndet mellan orterna bara är drygt en mil. En bostadsrätt i Skövde kostar ca 14.600 kronor/kvm i snitt medan bostadsrätter i Skara, knappt tre mil bort, kostar 3.300 kronor/kvm, berättar Hans Flink som är försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Under 2015 steg priserna i nästan hela landet. Endast två län, Södermanland och Västerbotten, visar en negativ prisutveckling när det kommer till bostadsrätter. Villorna har däremot stigit med minst 7 procent i samtliga län. Så länge det råder bostadsbrist i sex av tio kommuner kommer vi att se fortsatta prisökningar i hela landet. Underskottet på bostäder är som allra störst i de regionala centralorterna och vi kan inte förvänta oss att den generella bostadsbristen kommer att försvinna inom en överskådlig framtid, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling

Första halvan av 2016 kommer tror hon kommer att kännetecknas av stigande priser till följd av en marknad med lågt utbud, stor efterfrågan och ett högt tempo.

– Detta i kombination med historiskt låga räntor kommer leda till prisuppgångar. Däremot kommer inte bostadspriserna att stiga med samma höga fart som vi sett det senaste året. Många banker har redan infört hårdare krav på amortering och nya regleringar diskuteras i stort sett dagligen, vilket har en dämpande effekt på prisökningarna.

-Mycket talar för att även 2016 blir ett år i bostadsbristens tecken med lågt utbud och snabba affärer, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet.

Både villa- och bostadsrättspriserna varierar kraftigt i landet. Vissa områden är mer attraktiva än andra och priserna skiljer sig även mellan olika platser i samma kommun. Gemensamt för första halvan av 2016 är att priserna kommer att stiga överlag.

Av: Annika Rådlund Källa: Hemnet, Svensk Fastighetsförmedling och Svensk Mäklarstatistik
Foto: Annika Rådlund

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår