Dags att deklarera

Dags att deklarera

Bodil Hallin som är familjeekonom på Ikano Bank tipsar om några av årets nyheter. Skatteverket har bland annat en ny applikation till iPhone och Android.

- Gör det enkelt för dig och deklarera elektroniskt. Då kan du få dina skattepengar före midsommar. Deklarationen ska vara inlämnad senast 2 maj. Har du betalat in för lite skatt får du restskatt som ska betalas in senast 14 november.Behöver du inte göra några ändringar i din deklaration är det enklast att deklarera via sms eller ett vanligt telefonsamtal. Behöver du göra ändringar är det enklast att deklarera via internet. Då behöver du en e-legitimation. Mitt tips är att du kollar med din bank om du är en av dem. E-legitimationen kan du använda på flera olika sajter i stället för att ha en inloggningskod för varje sajt.

Deklarera med smarta mobiler Har du en smart mobil, iPhone eller Android, kan du deklarera via Skatteverkets nya applikation. Du kan bara godkänna förtryckta uppgifter och begära avdrag:
Nytt om uppskov med vinsten vid försäljning av privatbostad. I år är taket på hur stort upp-skov du kan begära sänkt från 1 600 000 kronor till 1 450 000 kronor multiplicerat med din andel av bostaden.
Nytt om fastighetsavgifter. Äger du ett småhus på en arrendetomt sänks fastighetsavgiften till hälften. Det högsta belopp du får betala är 3 193 kronor eller 0,75 procent av taxerat byggnadsvärde. Äger du en arrendetomt där huset på tomten ägs av någon annan ska du betala fastighetsavgift i stället för fastighetsskatt. Det högsta belopp du får betala är 3 193 kronor eller 0,75 procent av tomtens taxe-ringsvärde. Äger du en tomtmark med ett hus som saknar byggnadsvärde ska du betala fastighetsavgift i stället för fastighetsskatt. Det är inte säkert att uppgifter om tomten finns förtryckt i deklarationen. I så fall måste du själv lämna uppgift om tomten. för resor. Har du andra ändringar måste du deklarera med hjälp av datorn eller på papper.

Har du sålt villa, bostadsrätt eller fritidshus?
Har du sålt din bostad är det enklast att deklarera på internet. Då får du hjälp med att räkna ut din skatt. Från försäljningspriset får du dra av utgifter för husets inköpspris, mäklararvode och förbättringsutgifter. Därefter får du fram vinsten. Skatten är 22 procent av den vinst som uppstår.
 Köper du en ny bostad kan du få skjuta fram beskattningen av vinsten genom att begära uppskov. Minsta uppskovsbelopp är 50 000 kronor per person. Maximalt uppskovsbelopp är 1 450 000 kronor x din ägarandel. Har du begärt uppskov har 1,67 procent av uppskovsbeloppet tagits upp som en schablonintäkt i din deklaration. Det beloppet beskattas med 30 procent. I broschyren ”Försäljning av småhus”, SKV379 finns mer information om hur du deklarerar och om vad uppskov innebär. 

Mer information finns på http://www.skatteverket.se Ring Skatteupplysningen, 0771‑567 567. Telefontider måndag – torsdag 08.00 – 19.00. Fredag 08.00 – 16.00. Dagarna före 2 maj är telefonerna öppna även på helgen och telefontiden är förlängd till klockan 22.00.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla