AlltomBostad

De är vinnare på villamarknaden 2016

De är vinnare på villamarknaden 2016

Just nu är villamarknaden i Sverige relativt stabil med balans mellan utbud och efterfrågan. Men hur har utvecklingen sett ut de senaste fem åren och var har villapriserna stigit mest?

Mäklarkedjan Fastighetsbyrån har tagit fram siffror som visar att priserna på villor stigit i samtliga län med en snittökning på 32 %. Villaägare i Norrbottens län är de största vinnarna med en uppgång på hela 56 %. Lägst prisuppgång ser man på villor i Kalmar län som endast stigit med 8 %.

För att få en bild av hur prisutvecklingen på villor sett ut de senaste fem åren i olika regioner har Fastighetsbyrån bett Mäklarstatistik jämföra kvadratmeterpriser på villor januari till juli 2011 jämfört med samma period 2016. Siffrorna nedan visar procentuell ökning utifrån kvadratmeterpriser. Snittökningen i landet sedan 2011 är 32 % på villor.

- När man ser över en lite längre period är det slående vilka prisuppgångar vi haft i Sverige. Under den senaste femårsperioden har bostadsrätter ökat betydligt mer än villor men vi kan se att villor har ökat mer de senaste 12 månaderna. Låga räntor, bostadsbrist och lågt utbud driver upp priserna, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

- Något som bidrar till stigande priser på villor är att omsättningen är relativt låg. Många villaägare som ägt sitt hus länge och har låg belåning drar sig för att flytta. Kostnaderna med till exempel vinstskatt och höga månadsavgifter på nyproducerade bostadsrätter avskräcker helt enkelt, fortsätter Lars-Erik Nykvist.
 

Länssiffror – Norrbotten i topp - Kalmar i botten
Län Villa Prisutveckling 5 år %
Norrbottens län 56
Gotlands län 52
Västerbottens län 45
Uppsala län 45
Västernorrlands län 44
Västmanlands län 43
Stockholms län 43
Södermanlands län 40
Örebro län 36
Jämtlands län 35
Dalarnas län 35
Jönköpings län 33
Hallands län 33
Östergötlands län 32
Västra Götalands län 32
Gävleborgs län 28
Kronobergs län 20
Värmlands län 18
Skåne län 18
Blekinge län 9
Kalmar län 8
Riket 32


Kommunsiffror topp 10 – Robertsfors störst prisökningar i landet
Kommun villa Prisutveckling 5 år %
Robertsfors 184
Härjedalen 136
Kinda 108
Älvdalen 94
Vännäs 86
Salem 79
Strömsund 78
Säter 78
Boden 77
Upplands-Bro 71


Beskrivning av siffrorna
Siffrorna är framtagna av Svensk Mäklarstatistik och jämför kvadratmeterpriser (median) på alla bostadsförsäljningar gjorda jan-juli 2011 med samma period 2016. Det är den procentuella ökningen som redovisas. De kommuner som haft färre än 10 försäljningar under någon av perioderna är borrtagna. Svensk Mäklarstatistiks siffror grundar sig på cirka 80 % av alla försäljningar av bostäder som görs genom fastighetsmäklare.Av: Annika Rådlund Källa: Fastighetsbyrån

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår