AlltomBostad

De flesta handlar julklappar i sista minuten

De flesta handlar julklappar i sista minuten

Årets julrusch börjar nära inpå dopparedagen, så du är inte ensam om att vara ute "i sista minuten". Mer än hälften av svenskarna väntar med sista julshoppingen till dagarna innan julafton, Det händer också att paket försvinner mitt i pågående julhandel. 

Är du sent ute med att handla julklappar i år? Det är du i så fall inte ensam om – sista veckan före julafton pågår julhandeln som intensivast. visar en ny undersökning från försäkringsbolaget If. Mer än varannan vuxen (52 procent) spar julklappsinköp till dagarna före jul. Omkring en miljon personer handlar klappar dan före dan eller ger sig ut på julklappsjakt så sent som på självaste julafton. Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If.

– Det är oftast trångt i almanackan i december med luciafiranden, julfester och jobb som ska hinnas klart. Det är inte konstigt om den riktiga julruschen börjar först sista dagarna innan jul, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

För den som lever under tidspress i december kan julklappsinköp på nätet vara ett smidigt alternativ till att hinna ut på stan, eller för den som inte vill behöva trängas.

– Men kom ihåg att klapparna kanske inte hinner levereras i tid om du är ute i sista minuten. Och om du handlar en vara på nätet är det viktigt att välja en seriös leverantör för det finns många bedragare på webben, fortsätter Caroline Uliana.

Håll hårt i klapparna
Tyvärr lockar ju julruschen inte bara julklappsköpare utan även många tjuvar. Både i butiker och på nätet riskerar människor att bli av med sina inköp. Fem procent av de tillfrågade i Ifs undersökning uppger att de någon gång blivit bestulen på klappar, mobil eller plånbok i julhandeln. Fyra procent har beställt julklappar på nätet som aldrig levererats.
Men nästan lika vanligt som att bli bestulen av tjuvar är faktiskt att den julstressade själv tappar bort paket, plånbok eller mobil i samband med julklappsinköp.
Omkring en halv miljon svenskar (7 procent) uppger att de har råkat ut för detta. Irriterande kanske, men då kan man i alla fall inte skylla på någon annan än sig själv…

Fråga: När brukar du köpa sista julklapparna?
I oktober 2%
I november 11%
Två veckor före julafton 27%
Sista veckan före julafton 38%
Dagen före julafton 11%
På julafton 3%
Köper aldrig julklappar 8%

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 22 november - 6 december 2016 har sammanlagt 3 493 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige. Cirka 80 procent av Sveriges befolkning är över 18 år.

 

Av: Annika Rådlund Källa: If
Foto: Annika Rådlund

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår