Dessa klappar såldes vidare på nätet

Dessa klappar såldes vidare på nätet

Varje år säljs stora mängder oönskade julklappar vidare på nätet och julen 2019 är inget undantag. Nu presenterar Tradera sin statistik som visar att mängder av oönskade julklappar inom bland annat mode och inredning auktionerades ut, med start redan på julafton.

Det dröjer inte längre än att Kalle Anka och hans vänner hinner rulla igång innan de oönskade julklapparna börjar att auktioneras på Tradera. I topp på listan över julklappar som som säljs vidare i år återfinns mode, leksaker, hushållsartiklar samt inredning.

– Det är alltid chansartat att ge bort kläder i julklapp med tanke på att passform, stil, färg och storlek måste bli rätt. Att inredning ligger med i topp lär glädja inredningsintresserade som nu kan passa på att fynda. Mycket pekar på att second hand-inredning kommer vara en av de stora inredningstrenderna år 2020, säger Pierre Norberg, marknads- och försäljningschef på Tradera.

Mobillådan, som utsågs till Årets julklapp av HUI, lyser med sin frånvaro på topplistorna. I stället är det produkter som klänningar, ytterkläder, lego, porslin, parfymer och biobiljetter som går allra bäst.

– Dagarna efter julafton är det lätt att lockas ut på mellandagsrean för att fynda nya kläder och prylar. Men andrahandsmarknaden är ett utmärkt tillfälle att både vara snäll mot plånboken och bidra till hållbar konsumtion. Det är inte ens en ursäkt om man vanligtvis är skeptisk till återanvända prylar, då dessa oönskade julklappar är så gott som nya, säger Pierre Norberg.

1 av 3 har för mycket kläder
Inför årets julhandel lät Tradera genomföra en Demoskopundersökning om svenskarnas konsumtionsvanor. I den svarade 82 procent att de har saker hemma som de inte behöver. På en annan fråga svarar mer än var tredje svensk att de har för mycket, eller alldeles för mycket kläder i relation till sina behov. Enbart bland kvinnor var siffran 55 procent.

– Det är skrämmande att vi fortsätter att köpa på oss alla dessa nyproducerade julklappar när vi uppenbarligen redan har mer än vi behöver. Samtidigt är det glädjande att allt fler väljer att sälja vidare sina oönskade julklappar, kanske för att de förstått nykonsumtionens klimatpåverkan. Ökningen vi ser är ett bra steg mot en helt nödvändig omställning till cirkulär konsumtion, säger Pierre Norberg.
 

Topplista: Dessa klappar såldes vidare på Tradera den 24 – 25 december 2019
Baserat på försäljningsvolym 24-25 dec 2019 

Kläder & Skor
Skönhetsvård
Väskor
Leksaker
Smycken
Hushållsartiklar
Inredningsdetaljer
Biobiljetter


Topplista klädesplagg som säljs vidare som oönskade julklappar på Tradera
Baserat på försäljningsvolym 24-25 dec 2019

Klänningar
Ytterkläder
Tröjor
Byxor & Jeans
Skjortor & Blusar
Koftor


Topplista inredningsvaror som säljs vidare som oönskade julklappar på Tradera
Baserat på försäljningsvolym 24-25 dec 2019 
Porslin
Glas
Ljusstakar
Lampor

 

 

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Demoskop på uppdrag av Tradera, med syfte att kartlägga den svenska allmänhetens vanor och attityder kring sin konsumtion, inklusive synen på second hand och begagnade julklappar. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18–79 år. Totalt har 1018 intervjuer genomförts under perioden 15–19 november 2019.

 

Av: Annika Rådlund Källa: Tradera
Foto: Getty Images

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla