AlltomBostad

Förbered dig inför stormen

Förbered dig inför stormen

Enligt SMHI rör sig ett djupt lågtryck in mot västkusten och klass 3-varning med mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. På västkusten, främst i Halland och upp mot Göteborgsområdet, är det under måndagskvällen risk för orkanstyrka i vindbyarna. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Under måndagen väntas ett rejält oväder dra in över delar av landet, främst i södra Sverige . Naturens krafter är stora och det hända mycket med ens hem om stormen går hårt åt då är det bra att veta om att det finns hjälp att få om olyckan är framme. Om huset eller lösöret skadas av storm, det vill säga en vindstyrka på minst 21 m/sek, kan du få ersättning från villa- och hemförsäkringen.

– Det finns försäkringsskydd för stormskador hos Folksam liksom hos de flesta andra försäkringsbolag, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare hos Folksam. Det allra viktigaste när stormen pågår är att man skyddar sig själv och stannar inomhus. Först därefter handlar det om att skydda sin egendom.

När vinden tar i som värst kan sådant som tegelpannor och plåttak blåsa av husen, likaså kan träd knäckas av blåsten. Alla kan förbereda sig för en sådan situation genom att till exempel surra presenningar och parasoller med mera och ta undan alla lösa föremål, på den egna tomten eller kanske på husbyggen som pågår. I en storm kan lösa föremål dras med av blåsten och vålla livsfara för alla som inte håller sig inomhus

. – När stormen bedarrar i styrka kan husägare, som sett exempelvis tegelpannor blåsa av taket eller träd som fallit olämpligt, försöka täcka över skadorna och allmänt sett göra vad man kan för att minimera skadeverkan. Att inte öppna frysboxen i onödan vid ett eventuellt strömavbrott är ett annat bra råd, fortsätter Erik Arvidsson.

– Det allra viktigaste är att inte riskera liv under stormen. Det undviker man helt enkelt genom att förse sig med mat, ficklampor och värmekällor i förväg och stanna hemma, eller söka skydd inomhus, så länge stormen pågår, avslutar Erik Arvidsson. 

Av: Annika Rådlund Källa: Länsförsäkringar och Folksam
Foto: Annika Rådlund

Träd som blockerade vägen fram till en by i Hälsingland, efter stormen Dagmar december 2011. Nu är en ny storm på väg in över södra Sverige.

Råd vid kraftiga oväder:
• Se över och säkra lösa föremål i trädgården, på uteplatser och balkonger.
• Båtägare bör se över förtöjningar och lösa föremål, står båten på land ska man kontrollera att kapell eller motsvarande är väl fastsatt.
• När stormen bedarrar kan husägare försöka täcka över skadorna och allmänt sett göra vad man kan för att minimera skadeverkan
• Undvik även att resa med bil om du har möjlighet.
• Till sist är det allra viktigaste att inte riskera liv, håll dig helst inomhus under stormen.
• Bunkra upp med vatten, stearinljus, batterier och ficklampa
• Se till att hålla mobiltelefonen laddad.
• Håll dig inomhus. Om du måste gå, var uppmärksam på flygande föremål från tak

Om du drabbas av stormskador: 
• Ta så fort som möjligt vara på kringblåsta föremål
• Ta ned träd som fallit över byggnader med hjälp av fackman. Arbeta så att skadan inte förvärras.
• Kontakta elektriker om elinstallationer kommit till skada.
• Täck och täta provisoriskt eventuellt skadade byggnadsdelar mot nederbörd och vind. Ta hjälp av byggnadsfirma vid behov.
• Fotografera synliga skador på fast eller lös egendom. Fotografierna skickas med i skadeanmälan eller skickas in så snart som möjligt.
• Släng ingenting innan du fått klartecken av din skadehandläggare.
• Spara alltid kvitton på utlägg.

Statistik från Länsförsäkringar 15 år tillbaka visar att 2,4 av 2,5 miljarder kronor som betalats ut för stormskador är orsakade av endast fem stormar, Anatol 1999, Gudrun 2005, Per 2007 och Berit och Dagmar 2011. Men det finns flera saker du själv kan göra för att minska risken för både person- och egendomsskador.

SMHI

 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår