Främsta orsakerna till varför vi flyttar

Främsta orsakerna till varför vi flyttar

Varför flyttar vi eller stannar kvar? Det är en fråga som YouGov har undersökt och resultatet visar att det är främst de unga resursstarka familjerna som planerar att byta ut stadslivet mot en tillvaro på landet.

YouGov har undersökt mobiliteten bland 2 044 svenskar för att kartlägga anledningarna till att svenskarna flyttar eller stannar kvar. Vad får oss att flytta inom eller utanför länet och vart kommer flyttlasset att gå i så fall?

Bland alla de som planerar att flytta kommer 39 % att byta ut stadslivet mot ett liv på landet eller tvärtom.
Var fjärde planerar att flytta från en storstad/tätort till landsbygden. Det är framför allt 30–39-åringar som har sådana planer samt familjer med barn under 7 år. Det är också främst familjer med en hushållsinkomst på 700 000 kr eller mer brutto som har sådana planer.

Bland den del av befolkningen som planerar att flytta till ett annat län är det flest som planerar att flytta till Stockholm (18 %), följt av Uppsala län (12 %), Västra Götalands län (10 %) och Skåne län (10 %).

Det är främst de unga resursstarka familjerna som planerar att byta ut stadslivet mot en tillvaro på landet.

Varför flyttar vi?
Det är främst bostadssituationen som får oss att fundara på en flytt.
Nästan var tredje nämner bättre boende som anledningen till att de planerar att flytta. Omkring en femtedel anger större och billigare boende som anledning till flytten.
Närheten till naturen och familjen/släkten är de främsta anledningarna till att flytta som inte är kopplade till boendesituationen. Därefter kommer arbete (12 %), kultur (11 %) och grannskap (10 %).
Det är inte överraskande att arbete och studier är de främsta anledningarna att flytta bland 18–29-åringar. Var femte i den åldersgruppen nämner detta som anledningar till att flytta. Bland de som är 60+ är närheten till familj/släkt den främsta anledningen att flytta.
 

 


Av: Annika Rådlund Källa: Yougov
Foto: Getty Images

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla