AlltomBostad

Fukt gynnar hussvamp - skadorna kan bli stora

Fukt gynnar hussvamp - skadorna kan bli stora

Det är nu i juli och augusti som hussvampen lättast får fäste. Men oftast är det först på hösten som drabbade husägare upptäcker skadorna. I värsta fall kan det sluta med att hela huset måste rivas.

Hög luftfuktighet ökar risken för att drabbas av äkta hussvamp och eftersom den inte avger lukt är den förrädisk.

– Om du upptäcker något som liknar kakao- eller kanelpulver vid en golvlist, låt det vara och dammsug inte upp det. Kontakta istället genast ditt försäkringsbolag, säger Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar.

Ett angrepp av äkta hussvamp kan jämställas med en villabrand rent skade- och kostnadsmässigt.
– Jag har tyvärr varit med vid ett flertal tillfällen där husägaren varit tvungen att riva hela huset, berättar Peter Bratt. Och även om det är ett mindre svampangrepp måste allt virke som är angripet tas bort med en säkerhetsmarginal på minst en meter.

Äkta hussvamp, ofta kallad den gråtande svampen, är unik i jämförelse med andra husmögel. Den transporterar vatten och kalk på egen hand via sina myceler till själva fruktkroppen och kan växa med 5-6 millimeter per dygn. Svampen lever och växer på organiskt material som brädor och annat under husgrunden. Den drar sig också gärna upp i träbjälkar och äter bärande material genom en syra som lätt bryter ner materialet.

– Idag bygger vi om våra hus i snabb takt idag men glömmer att trähus behöver luft på naturlig väg. Vårt sätt att isolera är lite för effektivt, och luften får inte möjlighet att cirkulera i grundkonstruktionen. Sen lämnar vi bråte kvar under husgrunden, och vips har vi en perfekt grogrund för hussvamp.

– Se till att du har en försäkring där skador som orsakats av hussvamp ingår. Om du inte har det skyddet så blir det mycket kostsamt, säger Peter Bratt. Försäkringen gäller oftast för försäkrat bostadshus men inte ekonomibyggnader och uthus.

Så här upptäcker du hussvamp:
• Sporerna ser ut som ett brunt pulver, likt malen kakao eller kanel längs lister och trösklar inomhus. Misstänker du svampangrepp bör en sakkunnig analysera och lokalisera skadan.
• Den äkta hussvampen luktar ingenting, men du kan känna av huvudvärk.
• Den uppträder framför allt i byggnader med dålig ventilation och fuktiga utrymmen som krypgrunder, källare och bjälklag.
• Vanligaste orsakerna till fukt i grunden är kondens från vatten och avloppsrör.
• Kalken i en gammal murstock i krypgrunden ökar risken för hussvamp om det tillförs fukt.

Tips för att undvika hussvamp:
• Se till att grundkonstruktionen är fri från fukttillskott och att dränering och ventilation fungerar.
• Inspektera krypgrunden på sommaren och se till att den är torr och ren från skräp.
• Se till att regnvattnet från hängrännorna leds bort från huset.
• Låt inte buskar växa för nära grunden. Håll det luftigt intill grunden.
• Åtgärda läckande vattenledningar.
• Om du tror att du drabbats, ring försäkringsbolaget omgående.
• Om du drabbats, anlita proffs. Du kan inte sanera själv.

 

Av: Annika Rådlund Källa: Länsförsäkringar
Foto: Länsförsäkringar

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår