AlltomBostad
 

Här finns det bäst bostadsutbud i landet

Här finns det bäst bostadsutbud i landet

Idag råder det bostadsbrist på flera håll i landet, men det är inte bara antalet bostäder som är problemet, utan också att det saknas ett varierat utbud av bostäder. Hela tre av tio svenskar är nämligen missnöjda med bostadsutbudet i sin stad.

Situationen upplevs vara värst i Göteborg, Borås och Västerås medan studentstäderna står sig starkt.

I vilken utsträckning du kan välja ett boende som passar just dig beror helt på i vilken stad du bor. Det visar teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemangs rapport Samhällsbarometern där invånarna i landets 20 största städer fått betygsätta bostadssituationen i sin stad. Det visar sig att endast var fjärde svensk anser att staden de bor i har ett stort utbud av olika boendeformer, som exempelvis hyresrätter och äldreboenden.

Göteborg i botten
Staden där bostadsutbudet upplevs som allra sämst är i Göteborg. Där uppger endast 17 procent av invånarna att staden har ett bra och varierat bostadsutbud. Tätt därefter följer Borås och Västerås, där endast 21 respektive 23 procent är nöjda.

– Det finns invånare med vitt skilda livssituationer och behov i alla städer. Dessa olikheter avspeglas dock inte i det befintliga bostadsutbudet. För att minska bostadsbristen och öka såväl trivseln som den sociala hållbarheten i fler städer krävs en större variation av bostäder som passar alla invånare. Detta innefattar studentboenden, äldreboenden och hyresrätter men också alternativa bostadslösningar så som olika former av community living eller bostadshotell, säger Nicke Rydgren, Affärschef på PE.

Studentstäder i topp
Lund är en stad som har lyckats bäst med att skapa ett bostadsutbud efter invånarnas olika behov och livsstilar. Där är hela 54 procent av invånarna mycket nöjda med bostadsutbudet. Även i Uppsala och Linköping är valmöjligheterna stora när det kommer till varierade boendeformer. Där uppger 50, respektive 48 procent att utbudet av olika bostadstyper är bra.

– Att studentstäder hamnar i topp går att härleda till att det traditionellt sett är rika kommuner som har behövt hantera allt från studenter med begränsad ekonomi till välbärgade barnfamiljer. Det har lett till att det finns gott om olika boendealternativ.

Göteborg hamnar i botten när det gäller bostadsutbudet.

I Lund har lyckats bäst med att skapa ett bostadsutbud efter olika behov och livsstilar.

Topplista: Städerna med bäst respektive sämst utbud av olika boendeformer:

Bäst                                                     Sämst

1. Lund                                               1. Göteborg
2. Uppsala                                          2. Borås
3. Linköping                                        3. Västerås
4. Örebro                                            4. Jönköping
5. Gävle                                              5. Stockholm


Om undersökningen:
Samhällsbarometern 2019 är en rapport framtagen av teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang (PE.), Den är baserad på en undersökning utförd av Kantar Sifo som är statistiskt säkerställd på riksnivå och representativ för Sveriges 20 största städer. I årets upplaga har cirka 3 300 svenskar fått svara på 35 påståenden som beskriver en smart stad inom områdena samhälle, boende, näringsliv och trafik.

 

Av: Annika Rådlund Källa: Projektengagemang
Foto: Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår