Har ledningarna frusit sönder i stugan?

Har ledningarna frusit sönder i stugan?

Nu under våren och är det många som öppnar sina sommarstugor som varit stängda under vintern. Tyvärr möts inte alla av en vacker syn – om man inte vinterbonat ordentligt och tömt ledningarna från vatten så kan upptäckten bli att de har frusit sönder. Vad gör man om det händer, för att begränsa skadorna?

Många stugägare drabbas och får tillbringa sommaren med dyra reparationer.

– De flesta frysskador är helt onödiga, säger Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar. När vi stänger stugan inför vintern drar vi ofta ner värmen för mycket, ibland helt och hållet. Då skapar vi risk för frysskador.

Vattenskador i fritidshus anmäls oftast i mars-april eftersom det är då de upptäcks. Efter de kalla vintermånaderna 2010 och 2011 såg Folksam till exempel en tydlig ökning av vattenskador när de rapporterades in i mars-april. Även denna vinter har vi haft ett antal riktigt kalla dygn över hela landet, så det finns stor risk för vattenskador även i år.

– Vi kan redan nu se att anmälningarna för januari och februari 2016 är betydligt fler än normalt. Det bådar tyvärr inte gott för mars och april när husägarna öppnar sina fritidshus och slår på vattnet. Av engagemang för våra kunder vill vi tipsa om vad man ska tänka på för att undvika vattenskador, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Ett tips är att övervaka uppvärmningen av fritidshuset om det stått utan tillsyn en längre tid. Även om husägaren säkrat sig mot frostskador, till exempel genom att låta värmen stå på i huset över vintern, så kan ett strömavbrott innebära frusna vattenledningar.

– Nästa steg är att vara extra observant när man slår på vattnet och att kontrollera rörfogar, kranar, och uttag för utomhusvatten. Kontrollera också vattenmätaren flera gånger för att säkerställa att den inte ger utslag när alla kranar är avstängda. Ger den utslag är det en klar indikation på att det läcker någonstans.

 Här är tre olika typer av händelser och vad du själv kan göra om det händer:

1. En ispropp som spräckt ett rör under vintern börjar smälta på våren. Om vattnet som går in till huset varit påslaget, är risken mycket stor att vattnet redan forsat ut.
– Då talar vi om tusentals liter vatten per dag om ledningen har fullt tryck, säger Peter Bratt. Huset blir totalskadat och du får tillbringa sommaren med att reparera huset.
• Stäng av vattnet.
• Ring rörmokare.
• Rädda det du kan.
 

2. Om du öppnar vattnet in till huset och upptäcker att ett rör har skadats under vintern så finns det fortfarande tid att begränsa skadan.
• Stäng av huvudkranen till vattnet.
• Ring efter en rörmokare som kan täta läckaget.
• Begränsa skadan genom att avlägsna blött material.

3. Om allt verkar lugnt, kontrollera synliga rörkopplingar och kranar i kök och badrum för att upptäcka eventuella smygläckage. När du sen öppnar vattnet in till huset och alla kranar är stängda – gå runt och lyssna efter ett susande ljud. Om det susar kan det vara en spricka i ett rör inne i väggen eller golvet.
• Stäng av huvudkranen till vattnet.
• Ring rörmokare som kan kontrollera om det finns spricka eller inte, och åtgärda om så behövs.
 

Av: Annika Rådlund Källa: Folksam och Länsförsäkringar
Foto: Annika Rådlund och Länsförsäkringar

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla