AlltomBostad
 

Högre priser på småhus

Högre priser på småhus

Lantmäteriet, som ansvarar för det officiella fastighetsregistret, ger ut fakta och grafik kvartalsvis över Sveriges småhusmarknad, det vill säga villor, radhus och kedjehus med äganderätt för permanentboende. Av Lantmäteriets rapport framgår bland annat att landets samtliga 21 län har haft en positiv prisutveckling på småhus för permanentboende under årets första kvartal. Samtidigt fortsätter försäljningen att minska i de flesta län.

- Prisutvecklingen på småhus har varit väldigt stark under årets första kvartal. Samtliga län uppvisar hög prisutveckling jämfört med samma kvartal föregående år och den redan stora efterfrågan på småhus har förstärkts. Ändå var 2014, som vi jämför med, det bästa året för småhuspriserna sedan 2010 om man ser till genomsnittet i riket, berättar Henrik Roos som är fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

Försäljningen minskar mest i Uppsala, ökar mest i Kalmar
Rapporten visar en fortsatt minskning av antalet sålda småhus för permanentboende i landet. Totalt såldes 10 050 småhus i Sverige under första kvartalet 2015, vilket är två procent färre jämfört med samma period föregående år då antalet försäljningar var 10 247.
I Uppsala län minskar försäljningen mest i landet, minus 16 procent. Även Västra Götalands och Västerbottens län har haft en tvåsiffrig procentuell minskning av antalet försäljningar, minus 13 procent.
Kalmar län sticker ut från mängden med en 23-procentig ökning av antalet sålda småhus. Länet ligger samtidigt i botten gällande prisutvecklingen. Även i Jönköpings och Jämtlands län har försäljningarna ökat kraftigt jämfört med första kvartalet föregående år, plus 15 procent.

Starkast prisutveckling i Östergötland, svagast i Kalmar och Blekinge
För landet i genomsnitt har priserna ökat med åtta procent. Östergötlands län toppar listan över prisutvecklingen på småhus för permanentboende, med 14 procent för första kvartalet i år jämfört med samma period 2014.
Delad tvåa på listan är Dalarnas, Västerbottens och Norrbottens län, där priserna ökat 12 procent jämfört med första kvartalet 2014. Trea är Stockholms län med en prisuppgång på 11 procent och därefter Södermanlands och Västmanlands län med vardera 10 procent.
Lägst uppgång i landet har Kalmar och Blekinge län haft, där priserna ökat med fyra procent.

Kvartalsrapport Sveriges småhusmarknad:
Stark prisutveckling i samtliga län – men antalet försäljningar fortsätter minska.
Sålda småhus per län för första kvartalet 2014-2015:
Kalmar län +23 %
Jönköpings län +15 %
Jämtlands län +15 %
Södermanlands län +8 %
Gävleborgs län +8 %
Kronobergs län +6 %
Örebro län +6 %
Skåne län +4 %
Värmlands län +4 %
Blekinge län +/-0 %
Hallands län -1 %
Västernorrlands län -1 %
Stockholms län -3 %
Västmanlands län -4 %
Dalarnas län -6 %
Östergötlands län -7 %
Norrbottens län -7 %
Gotlands län -9 %
Västra Götalands län -13 %
Västerbottens län -13 %
Uppsala län -16 %

Prisutveckling per län för första kvartalet 2014-2015:
Östergötlands län +14 %
Dalarnas län +12 %
Västerbottens län +12 %
Norrbottens län +12 %
Stockholms län +11 %
Södermanlands län +10 %
Västmanlands län +10 %
Örebro län +8 %
Jämtlands län +8 %
Uppsala län +7 %
Skåne län +7 %
Hallands län +7 %
Västra Götalands län +7 %
Värmlands län +7 %
Västernorrlands län +7 %
Jönköpings län +6 %
Kronobergs län +6 %
Gävleborgs län +6 %
Gotlands län +5 %
Kalmar län +4%
Blekinge län +4 %

Av: Annika Rådlund Källa: Lantmäteriet
Foto: Annika Rådlund

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår