Hur mäter man bostadsytan?

Hur mäter man bostadsytan?

Vet du hur stor boarea ditt hem har eller tror du att du vet? Att måtten är korrekta är viktigt, framförallt om du ska köpa eller sälja.

Boarean är enkelt uttryckt den area som du lever och bor på. I en lägenhet är den oftast ganska enkel att mäta, det är egentligen allt innanför väggarna. Garderober, köksskåp och liknande ingår också, eftersom man kan riva dessa och då ska inte boarean förändras.

Hus däremot har ibland flera olika areor. Här stöter man ofta på begreppet biarea, vilket är övrig area i huset utöver boarean. Det kan exempelvis vara garage, pannrum, soprum och den del av bostaden som ligger under mark. Har bostaden sluttande tak så påverkar det boarean, den räknas bara från punkten där takhöjden är 1,9 meter och 60 cm ut mot väggen. Trappor ingår i arean, trapphålet mäts i varje plan som om det fanns golv där.

Felaktigt uppmätta bostäder kan leda till tvister mellan köpare och säljare med tillhörande ekonomiska och juridiska konsekvenser. Att mäta bostaden är ur det perspektivet billigt. Dessutom lägger man då korten på bordet från start och slipper oroa sig för en kalldusch långt efter att bostadsaffären är klar. Och bor du i ett äldre hus är risken större att arean är felaktigt mätt.
En mätning kostar några tusenlappar medan felaktigt uppgiven area kan kosta betydligt mer, speciellt i storstadsregionerna där kvadratmeterpriserna är högre.

- Den standard man numera mäter bostäder enligt är från 2009. När vi är ute och mäter hittar vi oftast felaktigheter i hus som är byggda på 70-talet eller tidigare. Man var helt enkelt inte lika noggrann förr. I flerbostadshus som byggdes förr mätte man eventuellt en lägenhet i huset, exempelvis på bottenplan, och fastställde därefter resterande lägenheter uppåt i huset efter dessa mått. Det man inte räknade på då var att det bland annat kunde skilja i tjocklek på väggar och att schakt av olika slag förekom, vilket kan betyda flera kvadratmetrar i slutänden, säger Stefan Öhrling, tjänsteansvarig på Anticimex.
 

Att veta storleken på en lägenhet eller ett hus är viktigt, framförallt om du ska köpa eller sälja.


Huvudregel
I lägenheter mäter man bara de utrymmen som ligger inom lägenheten.
I samband med småhus mäter man alla utrymmen som tillhör småhuset, dvs även garage, sophus, trädgårdsförråd och liknande.
Man bör då dela upp arean på:
l utrymmen inom bostaden
l utrymmen utanför bostaden

Först mäter man bostadens invändiga mått i varje våningsplan (källare, plan 1 o s v).
Alla typer av våningsplan, utom våningar med snedtak, ska man mäta mellan ytterväggarnas insidor, strax ovanför golvsockeln.
Följande typer av utrymmen ska inte räknas med i den totala arean;
l utrymmen som har en rumshöjd som är lägre än 1,90 meter
l utrymmen som inte kan nås genom en dörröppning, trappa, permanent stege eller lucka med fällbar stege.

Snedtak
Om hela våningsplanet har en takhöjd på minst 1,90 meter ska hela planet mätas.
För att ett våningsplan med snedtak ska mätas, måste rumshöjden vara minst 1,90 meter på en bredd av minst 60 cm.
Man mäter då hela den golvyta där rumshöjden är minst 1,90 meter. Om golvet går längre ut mäter man ytterligare 60 cm ut under snedtaket eller fram till ytterväggen, om den ligger närmare.


Av: Annika Rådlund Källa: Anticimex, Fastighetsbyrån och BST - Byggstandardiseringen
På Byggstandardiseringens sida www.bst.se finns en broschyr att hämta med fler detaljer

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla