Julen 2.0, en ny version av julfirandet

Julen 2.0, en ny version av julfirandet

Det är dags att ge dig själv en ny version av julen. Julen i version 2.0 är befriad från alla gamla måsten. Äntligen firar du julen precis så som du själv vill ha den istället för att vara fast i gamla traditioner eller jämföra dig med andra. Du frigör dig från den ekonomiska pressen och du skatteplanerar på jultomtens vis. Välkommen du sköna, nya jul!

Börja med att skatteplanera på jultomtens vis
Har du börsnoterade svenska aktier? Då har du möjlighet att helt skattefritt skänka din aktieutdelning till en hjälporganisation. Skattesatsen på utdelningar är normalt 30 %. Det innebär att en hundralapp som du skänker efter skatt motsvarar 143 kronor före skatt. Genom att skatteplanera ökar värdet av din gåva med 40 %. Det är enkelt att skatteplanera på jultomtens vis: På www.aktiegavan.se kan du välja mellan 44 olika organisationer. Du fyller i en blankett som du lämnar till din bank eller din kapitalförvaltare minst en vecka före bolagsstämman.

Bestäm vad som är viktigast och satsa på det
Skruva ned dina förväntningar och tänk efter vad som är viktigast med julen. Fråga din familj och dina julgäster samma sak. Då kommer du troligen inse att andra inte har så höga förväntningar på julen som du tror. Bestäm vad du tycker är viktigast med julen och satsa på det. Avstå från resten.

Gör julförberedelserna till en ren njutning. Skriv ned alla julförberedelser du har tänkt göra. Stryk de traditioner som kostar mer än de smakar. Du kanske inte behöver göra mormors hemlagade korv vart enda år. Eller städa som en galning före jul. Städa efter jul istället. För varje sak du sållar bort får du mer tid till att njuta av de traditioner du vill ha kvar.

Gör en julbudget
Funderar du på om pengarna ska räcka? Du är inte ensam. Familjeliv.se lät intervjua 9000 svenska mammor. Var femte mamma uppgav att de ständigt oroar sig för sin och familjens ekonomi. Att på kort tid få fram 10 000 kronor till en oförutsedd utgift var svårt eller omöjligt för 4 av 10 mammor. Den ekonomiska pressen är hård för många familjer. Och blir extra kännbar i juletid.
Mitt tips är att du gör en julbudget. Skriv ned hur mycket pengar du vill lägga på julklappar, julmat och julfirande och håll dig till det. Då firar du en jul utifrån dina egna ekonomiska förutsättningar och slipper oroa dig för ekonomin i januari. Och glöm inte; vad andra spenderar på julklappar har faktiskt ingenting att göra med hur fint ditt eget julfirande blir.

Julmat som är bra för både plånboken och magen
Brukar du gå ifrån julbordet med en känsla av att ha ätit långt mycket mer än du mår bra av? Har du blivit gladare av att langa överbliven julmat fram och tillbaka ur kylskåpet tills du tröttnat och slängt resterna? Det kanske är dags att minska matinköpen och göra något roligare för pengarna.

 

För dig som vill lägga mindre tid på julklapparna.

När så julfriden i version 2.0 sänker sig kan du njuta fullt ut.
Njuta av att du har frigjort dig från stress. Njuta av att du frigjort dig från ekonomisk press. Njuta av du äntligen har skapat just den jul du drömmer om.

 • Handla på nätet. Ett smidigt och ofta prisvärt sätt att få julklapparna levererade till dörren. Tänk bara på att vara ute i god tid.
 • Starta ett sparande till barnen. Öppna ett sparkonto och sätt in julklappspengarna. Då kan de komma till glädje senare under året när julklapparna har mist sin glans.
  Startar du ett månadssparande till barnen har du julklappen klar för flera år framöver.
  Sparar du 300 kronor per månad med 1,5 % ränta i fem år växer julklappen till 18 700 kr.
 • Ge bort en god gärning till vuxna som redan har allt. Ge bort 200 doser poliovacccin för 281 kr eller 1000 påsar vätskeersättning för barn, 580 kr. Vill du slå på stort kan du för 3 680 kronor ge bort en vattenpump som försörjer en hel by med friskt vatten. Hjälporganisationerna är många och behovet är stort. Sök upp något som du brinner lite extra för.

  Bodil Hallin
  Familjeekonom Ikano Bank

  Facebook Twitter Google Plus Google Plus

  presenterat av

  Produkttips

  Related articles in Ekonomi

  Visa alla
  Här är det billigast att hyra fritidshus

  Här är det billigast att hyra fritidshus

  Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

  Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

  Ljusglimtar i privatekonomin just nu

  Ljusglimtar i privatekonomin just nu

  Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

  Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

  Vanligaste misstagen vid attefallshus

  Vanligaste misstagen vid attefallshus

  Visa alla