AlltomBostad

Kan man hyra ut en garderob som ett rum?

Kan man hyra ut en garderob som ett rum?

I takt med att bostadsbristen ökar blir det allt vanligare att bostadsrättsinnehavare hyr ut ett rum i sin lägenhet. Men hur ser reglerna ut? Är det okej att ta ut vilken hyra som helst och kan man verkligen räkna en klädkammare som ett rum? Sveriges Bostadsrättscentrums juridiska expert Monika Jukic förklarar vilka regler som gäller för den som planerar att hyra ut ett eller flera rum.

Jämfört med andrahandsuthyrning så krävs inget tillstånd från bostadsrättsföreningen för att ha en inneboende. Sedan regelverket ändrades för två år sedan går det numera även bra att ta ut en så kallad kostnadsbaserad hyra, en variant på marknadshyra, när man hyr ut rum i lägenheten. Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC, har sett att det blivit vanligare med inneboendeärenden och inte sällan rör det sig om bostadsrättsinnehavare som väljer att hyra ut fler än ett rum samtidigt.

– Självklart är det positivt att allt fler väljer att hyra ut ett rum i den bemärkelsen att fler personer då får möjlighet till en bostad. Men för de som planerar att hyra ut ett eller flera rum är det viktigt att ha koll på vilka lagar som gäller för att undslippa kostsamma konsekvenser. Exempelvis får man bara ta ut en kostnadsbaserad hyra för den första hyresgästen om man hyr ut flera rum. Den andra eller tredje hyresgästen är enbart skyldig att betala en bruksvärdeshyra enligt hyreslagens regler. Om det visar sig att man har tagit ut en kostnadsbaserad hyra till fler än en hyresgäst samtidigt kan man komma att bli återbetalningsskyldig om det skulle visa sig att den är högre än bruksvärdeshyran, säger Monika Jukic, Chefsjurist på SBC.
 

Hyra ut en garderob som ett rum?
För ungefär ett år sedan uppmärksammades ett fall i media där en kvinna hyrde ut en fyra kvadratmeter stor garderob i sin lägenhet för två tusen kronor i månaden. Något som enligt lag inte är förbjudet:
– Det finns ingenting i lagen som förbjuder en bostadsrättsinnehavare att hyra ut en garderob, hur konstigt det än kan låta. Däremot så är det viktigt att man har koll på hur mycket hyra man får ta ut för ett så litet utrymme och att inte ta ut en för hög hyra.

Det finns heller ingen tydlig gränsdragning i lagen gällande hur många som får bo i en lägenhet samtidigt. Så länge hyresgästerna inte skapar störningar i fastigheten så är det svårt att hindra en bostadsrättsinnehavare från att ha flera inneboende.

– En ökning i antal personer som bor i föreningen betyder mer sophantering och slitage, samt spring i fastigheten. Det som också kan bli problematiskt om det bor väldigt många personer i en och samma lägenhet är att det i regel blir en högre ljudnivå och andra olägenheter som kan störa andra i föreningen. Som bostadsrättsförening ska man vara noga med att dokumentera alla inrapporterade störningsärenden ifall att man blir tvungen att gå vidare med äret.

Av: Annika Rådlund Källa: Sveriges Bostadsrättscentrum
Foto: Annika Rådlund

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår