AlltomBostad
 

Klorfri pool i trädgården

Klorfri pool i trädgården

Planerar du att skaffa en egen pool eller spabad men tvekar för att du, eller någon annan i familjen, är överkänslig mot klor? Det är inga problem. Det finns andra lösningar.

Efter att ha badat i klorerat vatten upplever många besvär med till exempel röda ögon eller hudutslag.
– Dels är det så att många besväras av doften av klor, det medlet vi använder luktar inte alls som klor och inte alls lika starkt, berättar Sara Söderberg, marknadskoordinator på på Miami Pool,

Hon menar att det finns många fördelar med att använda andra medel än klor i poolen.

– Man slipper grönt hår, kliande utslag och det är bättre för luftvägarna för barn. Det har blivit vanligare att barn utvecklat klorallergier och blivit överkänsliga mot klor. Många föräldrar har uttryckt sin oro över det här, barnen badar ju varje dag hela sommaren när de är hemma.

Klor påverkar inte bara kroppen.
– Dessutom är det så att klor kan fräta på själva poolduken och göra den blekt och ful. Om en klorpuck ligger still på ett ställe i poolen kan det i värsta fall bli en blekt fläck på själva poolduken. Det är alltså bättre med klorfria medel både för poolen i sig och för de som badar och man slipper dessutom badhuslukten. .

Hon förklarar att även klordoften kan förstöra upplevelsen av att bada i sin pool.
– Du vet idealbilden när man kliver upp på morgonen , går ut i trädgården för att ta sig ett bad - men sedan måste man gå in och sanera sig för man luktar badhus….

Många tror att man måste ha klor i poolen för att hålla god vattenhygien, men det stämmer inte. Idag finns många bra alternativ. En av förklaringarna till att det går att ha en klorfri pool hemma är för att man har mer kontroll på de som badar.

– Hemma kan man säga till att man måste duscha innan och att man inte kissar i vattnet. Det är inte som på ett badhus där man inte alls har samma kontroll, där behövs klor som är väldigt starkt - på ett annat sätt.

Istället rekommenderar hon en produktserie kallad Baquacil som är skonsammare mot hud, hår och pool.
– Det är en lättanvänd produkt att använda. Det är egentligen tre produkter, det ena kallas Baquacil PHMB och det är den aktiva substansen som man mäter värdet på, ungefär så som man annars mäter klorvärdet så mäter man här PHMB-värdet. Baquacil PHMB är långtidsverkande och kräver bara en enkel kontroll varje vecka och påfyllnad några gånger per säsong.

När man använder Baquacil i poolen är det tre huvudprodukter som används:
Baquacil PHMB är ett unikt klorfritt desinfektionsme­del. Baquacil Check används tillsammans med Baquacil PHMB för att uppnå en extra effektiv desinficering av poolvattnet för att säkerställa badvattnets mikrobiella kvalitet.
Baquacil Shock är ett oxidationsmedel som avger aktivt syre för nedbrytning av de organiska material som de badande tillför poolen. Shock tillsätts periodvis. Anledningen till att chockbehandla vattnat är för att bryta ner organiskt avfall, det kan annars orsaka dålig lukt och ge grumligt vatten.

– Baquacil Check tillsätts bara vid behov, det är ett algmedel och det häller man bara i om linern, poolduken, känns halkig.

Sedan tipsar hon också om att det är viktigt att använda poolskydd.
– Poolskydd och pooltäckning gör att vattnet inte avdunstar och det gör att vattnet håller värmen. Dessutom minskar det ofta mängden kemikalier man behöver tillsätta.
.

Foto: Miami Pool

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår