Koll på ekonomin i studentlyan

Koll på ekonomin i studentlyan


Att flytta hemifrån, skaffa sin första lägenhet och leva på studiemedel är en tuff ekonomisk utmaning. Låga fasta kostnader är guld värt.
Bodil Hallin som är familjeekonom på Ikano Banken rekommenderar en månadsbudget där alla utgifter och inkomster förs in. Då blir ekonomin överskådlig och det minskar risken att förköpa sig på onödiga saker.


För att få pengarna att räcka till är hennes tips att redan första månaden skriva ned vad pengarna måste räcka till varje månad. Hyra, el, Internet, TV, mat, hemförsäkring, mediciner, studielitteratur och kollektivresor. Föra att ha koll på livet i nya lyan gäller det att ha både in- och utgifter klara för sig. 

För att slippa onödiga kostnader med lägenheten följer här några tips;

• Var med på besiktningen. Se till att lägenheten besiktigas innan du flyttar in. Var med på besiktningen och se till att skador kommer med i besiktningsprotokollet. Annars kan du få betala för den föregående hyresgästens skador när du flyttar från lägenheten.

• Betala inte för mycket för möblerat. Hyr du i andra hand måste hyresvärden ha godkänt det. Hyr du möblerat får påslaget på hyran inte vara mer än 15 %.

• Var rädd om lägenheten. Normalt slitage är okej, men skador på tak, väggar, golv och utrustning kan du få stå för själv. Om något händer; anmäl det direkt till hyresvärden.

• Måla med måtta. Hyresvärden ansvarar för att måla och tapetsera med jämna mellanrum. Vill du göra det själv måste du göra det lika bra som en yrkesman, annars kan du få betala för omtapetsering när du flyttar. Prata med hyresvärden innan du målar.

• Betala i tid. Hyran ska betalas i förskott även om du inte får avi. Hyr du ut i andra hand är det du som ansvarar för att hyran blir betald. Betalar du för sent kan du förlora din hyresrätt.

• Skaffa hemförsäkring. En hemförsäkring ska alla ha och de kostar bara runt en hundralapp. Den skyddar dina saker och innehåller oftast också en reseförsäkring.

Text: Annika Rådlund Källa; Bodil Hallin, Familjeekonom, Ikano Bank
Foto: AnnikaRådlund

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla