Kontrollera hur ditt hus mår

Kontrollera hur ditt hus mår

När gjorde du senast en besiktning eller genomgång av ditt hus? Ju längre tid som ett hus står med oupptäckta skador, desto svårare och dyrare bli de att åtgärda.

I de flesta fall görs det en besiktning i samband med en försäljning, men därefter rullar åren gärna på utan att någon har koll på källare, vind eller tak.
I en undersökning som försäkringsbolaget If har gjort framkommer detn nämligen att var femte husägare inte har besiktigat huset på över 10 år. Och 28 procent har ingen aning om när de gjorde det sist.

- Det är oroande. Visst kan det vara så att en del i den här gruppen själva kontrollerar och underhålla sitt hus på ett korrekt sätt. Samtidigt det finns det utrymmen som är svåra att komma åt som det är bäst att en fackman inspekterar, till exempel riskkonstruktioner på golv och vägg i källaren, säger Mats Larsson, skadeinspektör på If.

Ju längre tid som ett hus står med oupptäckta skador, desto svårare och dyrare bli de att åtgärda. Dessutom innebär till exempel mögelpåväxt i källare och på vind också att människorna som bor i huset kan bli sjuka.

- Att ta in professionell hjälp för en genomgång ger många fördelar, eftersom långt ifrån alla husägare själva är byggexperter. Dels får man svart på vitt hur huset mår, dels får man hjälp att prioritera i vilken ordning saker bör åtgärdas, säger Mats Larsson.

För det är inte alltid så lätt att veta vad man ska göra och när man ska göra det. Risken för felprioriteringar är hög.

- Det är inte roligt att ha byggt en fin altan eller pool i trädgården, för att några år senare inse att det är dags att -dränera om källaren och då behöva riva dem för att komma åt källargrunden, säger Mats Larsson.

I en del hemförsäkringar ingår besiktning av huset.

- Det är en superbra service som inte alla känner till. Du får en grundlig hälsocheck av ditt hus och en åtgärdsplan. På så sätt får du koll på vad du behöver göra, kan planera för det och slipper obehagliga överraskningar, säger Mats Larsson.

Nästan hälften av svenskarna vet inte när deras hus senast besiktigades – eller gjorde det för över tio år sedan. Att inte regelbundet kontrollera hur huset mår ökar risken för onödiga och dyra skador.
 

Ifs råd för hur du själv går igenom ditt hus:

Tak:
Ett tak har en livslängd på drygt 40 år. Kontrollera att taktäckningen är intakt och att plåtarna täcker ordentligt. Undersök om plåten har rostat, vilket skick pannorna är i och om det finns sprickor i pappen som bör lagas.
Leta upp och avlägsna mossa på taket,
Se till att avrinning av regnvatten avleds från huset och att det inte går ner i jorden precis intill huset.

Vind:
Leta efter fuktfläckar eller mögelpåväxt.
Kontrollera genomföringar, till exempel skorsten, avluftningsrör som är dragna genom taket och luftintag på husets kortsidor. Det är ”riskområden” där fukt kan ta sig in.

Väggar:
Måla om ett trähus med jämna mellanrum. Så snart färg börjar släppa så sugs fukt in i träet. Ett bra tips är att måla en sida på sommar för att undvika att hela sommaren går åt till målning.

 

Källare:
Ett hus bör dräneras om efter runt 30-40 år. Tecken på att det är dags är att det luktar fukt inomhus, och att färgen på betongväggen läggs ner mot marken börjar släppa utomhus. Då bör du ta ut en besiktningsman som kan borra ett hål i innerväggen och inspektera källarens innervägg samt utföra en fuktmätning.
Kontrollera din krypgrund ofta, att det inte luktar mögel och eller syns påväxt. Känn också med handen om det känns fuktigt eller vått på krypgrundens väggar, mark och bjälklag/trossbotten.
Det får absolut inte ligga något organiskt material i krypgrundes som exempelvis ett virkesförråd.
Titta efter sprickor på innerväggar och mattsläpp.
Inspektera källarfönstren.
Av: Annika Rådlund Källa: If
Foto: Getty Images och If

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla