AlltomBostad
 

Låt värmen stå på när du reser bort

Låt värmen stå på när du reser bort

Om du dra ned på värmen när du reser bort så bör det vägas mot risken för att vattenledningarna i huset fryser och rören börjar läcka. Vissa hus är också mer utsatta för frysskador än andra.

Det finns pengar finns att spara om du sänker värmen. Men Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar, tipsar om att låta värmen vara på.
– I slutändan sparar vi drygt hundra kronor i veckan genom att sänka värmen från 20 till 10 grader. Det är den fasta kostnaden som är den största elkostnaden. Ställ den hundralappen mot risken att få stora vattenskador om rören fryser sönder.

Om rören går läck sprutar det i genomsnitt ut cirka 750 liter vatten i timmen – på ett dygn blir det 18 000 liter vatten eller en halv villapool.

– Om rören läcker för att de har frusit sönder så är vattenläckaget en mycket större miljöbov än att låta värmen vara på i en eller två veckor. Förutom kostnader och negativ miljöpåverkan så drabbas de som bor i huset. I värsta fall tar det månader eller upp till ett år innan familjen kan flytta in igen, säger Peter Bratt.

Vissa hus har större risk att drabbas än andra.
– Var uppmärksam om du bor i en villa där rören ligger oskyddade för kyla, till exempel på vinden eller om rören ligger i en yttervägg med dålig isolering. För låg temperatur i kombination med att man inte spolar och använder vattnet när man reser bort, ökar risken väsentligt för att rören fryser sönder.
 

Vattenskador är ett vanligt och kostsamt problem. Enligt en färsk undersökning som Villeroy & Boch Gustavsberg har låtit genomföra uppger var tredje svensk att de någon gång har drabbats av en vattenläcka, och en tredjedel av de vattenskadorna har bedömts som omfattande.

Vanliga orsaker till frysskador:
• Att vi minskar värmen när vi åker på långresor.
• Bostadsbristen i många delar av Sverige bidrar till att vi bygger om gamla sommarstugor till permanentboende. Här ligger ofta gamla rörledningar oskyddade för stark kyla och vind.
• Många vattenledningar är felaktigt placerade i oisolerade utrymmen, exempelvis i krypgrunder eller vindar efter ombyggnationer
.

Så här förebygger du frysskador:
• Se till att temperaturen aldrig är lägre än 15 grader i utrymmen där det finns vattenledningar.
• När du är ute och reser; stäng av vattnet och ordna med tillsyn. Det är extra viktigt vid risk för köldknäppar.
• Även små åtgärder som att dra för gardiner och persienner hjälper till att hålla kvar värmen i huset.
• I träbjälklag, ytterväggar eller vindsbjälklag ska rören ligga på den sida av isoleringen som är in mot bostaden ”den varma sidan”. Om du inte kan se vattenledningarna och är osäker på om de kan bli utsatta för kyla, bör du kontakta en VVS installatör för råd.
• Det enklaste sättet att minimera energiförlusterna är att tilläggsisolera och täta dörrar och fönster vid ombyggnad.

 

Av: Annika Rådlund Källa: Länsförsäkringar och Villeroy & Boch Foto: Länsförsäkringar

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår