AlltomBostad

Lönsamt att måla om inför en försäljning

Lönsamt att måla om inför en försäljning

En bostadsaffär är något som de flesta människor gör någon gång i livet. Det är ofta en stor och livsavgörande affär, där målet är att göra en så stor vinst som möjligt för att kunna köpa något annat, ofta större eller för att man helt enkelt vill få utdelning på sin investering. Slutpriset grundar sig till stor del i område, läge och storlek. Det finns dock saker man kan göra själv för att maximera chansen till ett bra försäljningsresultat.

Enligt en kvalitativ undersökning som kunskapssajten Allt om målning genomfört med ett urval av fastighetsmäklare runt om i Sverige, så är målning på topplistan vad gäller renoveringar som kan öka värdet på din bostad. Förutom att det är enkelt att genomföra och ger ett snyggt resultat, är det även ett billigt sätt att göra en bättre affär. Ljusa och fräscha väggar som passar de flesta är att rekommendera.

Med studien ville man undersöka svenskarnas inställning till inomhusmålning. På frågan vad svenskarna tror är det bästa sättet att öka värdet på sin bostad visade studien att renovering av kök och badrum är det som anses ge mest valuta för pengarna vid en försäljning. Det många inte tar med i beräkningen är att dessa typer av renoveringar tar tid, kräver stora investeringar och sällan är något man kan göra själv.

− Med den här undersökningen ville vi med hjälp av experter inom området ta reda på vilken typ av renovering som ger mest valuta för pengarna. Självklart kan större renoveringar som bad- och köksrenovering ge ett bra försäljningsresultat men det kräver mycket mer från säljaren. Med målning tror vi att man kan göra stora förändringar med små medel, vilket i sin tur kan leda till bättre försäljningsresultat, säger Olof Holmer, VD på Sveff, Sveriges färgfabrikanters förening.
 

− Målning är utan tvekan en av de mest tids- och kostnadseffektiva renoveringarna man kan göra för att öka bostadens värde. Men det är viktigt att inte göra någon ”snabbfix” med dåligt under- eller detaljarbete. Sådant straffar sig oftast och skapar misstänksamma spekulanter som följd, säger Håkan Hellström på Svensk Fastighetsförmedling.

Genomgående nämns även att ett gott första intryck är väldigt viktigt vid en bostadsförsäljning. Den färgglada fondväggen som du verkligen älskar, kanske inte går hem hos eventuella köpare. Därför rekommenderar mäklare att göra vissa förändringar som faller de flesta i smaken inför en försäljning. Ju fler personer som är intresserade av din bostad, desto större är chansen att de höga buden trillar in. Flera av de tillfrågade mäklarna rekommenderar målning och menar att det skapar en ren och fräsch känsla av bostaden.
 

Av: Annika Rådlund Källa: Allt om målning
Foto: Annika Rådlund

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår