AlltomBostad
 

Mäklarna tror på prisuppgång

Mäklarna tror på prisuppgång

För tredje månaden i rad ökar andelen mäklare som tror på prisuppgång samtidigt som färre bedömer prisnedgång. Mäklarnas bedömning ligger i princip på samma nivå som förra året vid den här tiden på året.

De senaste fyra veckorna har andelen mäklare som tror på sjunkande bostadspriser de kommande tre månaderna minskat från 24 procent till 19 procent, medan andelen som tror på prisuppgång har ökat från 27 procent till 36 procent. Samtidigt tror 45 procent på stillastående priser, mot 49 procent förra mätperioden. Det visar Mäklarpanelen som genomförs av Fastighetsmäklarförbundet i samarbete med Valueguard.

- En del i bedömningen är troligen säsongsrelaterad. Det är vår och vi går in i högsäsong då många vill både köpa och sälja bostad och vi får signaler från våra medlemmar om att efterfrågan ökar. Det blir intressant att se statistiken nästa månad för när vi tittar på senaste veckan så ser vi tendenser till att andelen som bedömer prisuppgång fortsätter öka, säger Jenny Stenberg, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

Ett område är speciellt problematiskt menar hon.
- Vi har fortsatta utmaningar framför allt gällande bostadsrätter i Stockholm och särskilt nyproduktion. Vi har en särskilt utsatt grupp som har svårt att komma in på bostadsmarknaden på grund av amorteringskravet och det har slagit hårt mot bostadsrätter. Vi vet också att folk sitter fast i sina bostadsrätter för att de har tappat i värde och det i sig medför inlåsningseffekter.

 

Av: Annika Rådlund Källa: Fastighetsmäklarförbundet (FMF)
Foto: Getty Images

 Fastighetsmäklarförbundet (FMF) är en politiskt obunden branschorganisation för cirka 1000 av landets fastighetsmäklare. FMF bildades för drygt 60 år sedan.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår