Material när du ska bygga nytt

Material när du ska bygga nytt
Hur du väljer material till ditt hus spelar stor roll. Det har betydelse för dina kostnader vid inköp, men också för kostnaderna på sikt i form av underhåll och drift. Dessutom påverkar det miljön både inomhus och utomhus.

Innan du börjar bygga bör du titta på den långsiktiga kostnaden för huset, och inte bara på prislappen på bygget. Kostnaden för underhåll och drift under husets livslängd är betydligt större. För att minska dina kommande utgifter är det viktigt att du tänker igenom vilka material du ska använda.

Se över alternativen

Innan du bestämmer dig för material bör du se över vilka alternativ som finns. Vad som är bäst för just dig kan variera beroende på var i landet huset ligger, hur tomten ser ut och vilken arkitektur du vill ha. Det finns cirka 50 000 olika bygg- och installationsprodukter på marknaden. Det är viktigt att du tänker på både pris och kvalitet när du väljer.

För fasaden är underhåll en stor del av kostnaden, och den tid du kommer att behöva lägga ner på fasadunderhåll varierar med det material du väljer.

Materialen påverkar miljön

Du bör inte använda material som kan påverka inomhusluften eller närmiljön negativt. Den yttre miljöbelastningen kan du minska genom att välja produkter med miljömärkning. Att tänka på material ur miljöhänseende kan handla om att undvika tropiska trädslag, klorerade och bromerade flamskydd, tungmetaller med mera.

Till inomhusluften avges en del kemiska ämnen från bygg- och inredningsmaterial, mest när huset är nybyggt och en del kan du vädra ut före inflyttningen. Men vissa byggmaterial med stora ytor kan avge skadliga ämnen under lång tid. Värme och fukt kan öka problemen.

Ämnen som kan spridas under hela livslängden är till exempel ftalater som ingår som mjukgörare i främst PVC-mattor, men också i färg och lim. Flera ftalater kan påverka fortplantningsförmågan hos människor och är klassade som miljöfarliga. De får ändå användas i byggmaterial som golv och tapeter. Ett annat otrevligt ämne är formaldehyd som kan finnas i spånskivor. Formaldehyd har en stickande lukt och kan ge andningsbesvär. Du bör välja byggmaterial med låga eller inga halter av formaldehyd.

Till de delar av huset där det förekommer fukt ska du välja material som tål fukten. Om materialen förstörs eller möglar kan de avge lukt och ämnen som kan vara skadliga för hälsan. Källa: Boverket

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Fler nyheter från Boverket

Visa mer Visa mindre

Produkttips

Hus

Related articles in Hus

Visa alla
CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

Fördelar med lofthus

Fördelar med lofthus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Fritidshus inspiration

Fritidshus inspiration

Maxat hus med minimal elräkning

Maxat hus med minimal elräkning

Visa alla