AlltomBostad

Minska skadorna vid översvämning

Minska skadorna vid översvämning

I framtiden kan det bli allt vanligare med kraftig nederbörd med översvämningar som följd i vissa delar av landet. Här får du tips om vad som kan vara bra att ha hemma om du skulle bli drabbad och vad du kan göra för att minimera skadorna vid en översvämning.

Om det finns risk för översvämning är det viktigt följa väderprognoserna för att uppmärksamma om det utfärdas varningar. Det är också viktigt att veta hur vattennivåerna är under normala förhållanden så att du kan se när vattnet börjar stiga. Håll koll på din kommuns webbplats om de lägger ut information om rådande vattenläge och om det varnas för översvämningar.

Den här säsongens högtryck har orsakat ovanligt många åskoväder i landet och till följd av detta har många drabbats av vattenskador.
 - Det har kommit stora mängder vatten på kort tid och många av våra kunder har drabbats av bland annat översvämmade källare och garage, säger Mats Larsson, besiktningsman på försäkringsbolaget If.

Ovädren har hittills orsakat flera hundra översvämningsskador runt om i landet till en kostnad på tiotals miljoner kronor och fler skyfall förväntas komma.

- Det är svårt att helt skydda sig mot de här ovädren men att se till att hålla skräp borta från gatubrunnar och hängrännor underlättar, säger Mats Larsson på If.
 

Bra att ha hemma vid översvämning
Upptappat dricksvatten i dunkar. Har du inte dunkar hemma kan du tappa upp vatten i tomma PET-flaskor.
Mat med lång hållbarhet eller konserver
Nödvändig utrustning för små barn
Mediciner och förbandslåda
Ficklampor, radiomottagare och batterier
Tändstickor, stearinljus och ved. Alternativ uppvärmning till exempel gasolkamin
Varma, vattentäta kläder och gummistövlar
Filtar
Källa: www.dinsakerhet.se

Flera områden i Sverige har senaste tiden drabbats av översvämningar. El och vatten kan vara en farlig kombination. I samband med höga vattenflöden bör du se upp med elprodukter och installationer som kan ha skadats.  Foto: If

Om en fastighet börjar fyllas med vatten ska strömmen slås av omedelbart. Om vattnet redan är i kontakt med exempelvis vägguttag eller elcentral bör nätägaren kontaktas för att bryta strömmen. Gå inte in i en vattenfylld fastighet utan att du är säker på att strömmen är bruten.
Foto: Elsäkerhetsverket

Gör såhär för att minimera skadorna vid översvämning:
· Bryt all el i de översvämmade utrymmena.
· Om möjligt, flytta undan fuktkänsligt bohag.
· Ring försäkringsbolaget, som bland annat hjälper till med uttorkning.
· Kontakta Räddningstjänsten för hjälp med länspumpning vid behov.
· Var noga med hygienen om avloppsvatten tränger in.
· Anmäl översvämningen till VA-verket.
En villaförsäkring ersätter skador för översvämning i källare och garage om vattnet tränger in genom dörrar, fönster, ventiler och liknande.
Källa: If 

 

Av: Annika Rådlund Källa: Din säkerhet, Elsäkerhetsverket och If
Foto: Elsäkerhetsverket och If

Fler tips finns här: NSB-Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Ta reda på risken för översvämning där du bor på Krisinformation.se
E
lsäkerhet vid översvämning Elsäkerhetsverket
I
f

 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår