AlltomBostad

Ny design på 60-talstomt

Allt Om Bostad

Så här såg tomten ut tidigare.

- AOB följer en trädgårdsförvandling

Detta är del 1 i en artikelserie.
Läs även
? Del 2 ? Del 3 ? Del 4 ? Del 5

Trädgården till en 60-talsvilla i norra Stockholm ska få sig en rejäl ansiktslyftning. Tomten ska utrustas med pool, trädäck, plattor, uterum och en stor altan.
Alltombostad.se kommer att följa trädgårdsförvandlingen i en reportageserie.


En tomt kan, precis som husets övriga rum, behöva genomgå en renovering ibland.
Janne och Lisbeth, som bor med sina två tonårspojkar och hund i en villa från 1968 i norra Stockholm, har länge funderat över att skaffa pool. Men de ville mer än så.
- Vi vill inte bara ha en pool utan en helhetslösning för trädgården eftersom vi vistas där väldigt mycket. Vi älskar vår altan, men den börjar kännas för liten, säger Janne.


Före

På Hem & Villa-mässan i höstas fick de kontakt med trädgårdsdesignern Patrik Andersson från whila pool & trädgård AB. Han fick i uppdrag att skissa på ett förslag utifrån familjens egna idéer och önskemål.
Under våren ska den ursprungliga altanen ersättas av en ny större altan med ett inglasat uterum. Framför altanen placeras den 7x4 meter stora poolen, som ska omges av ett trädäck och ny plattläggning. Runt trädgården blir det nytt staket av spaljémodell. Dessutom ska alltihop lysas upp av modern utebelysning. Den totala ytan på innergården som ska göras om är på cirka 370 kvadratmeter. Den totala kostnaden beräknas uppgå till cirka 600.000 kronor.

- Jag har fungerat som ett verktyg för familjens idéer. Vi har haft en öppen dialog och jobbat fram en gemensam lösning. Båda jag och kunden har fått ge och ta för att komma fram till en genomförbar lösning, berättar Patrik Andersson.

Totalentreprenad ett krav

Från början visste familjen exempelvis inte vilken ledd man ville ha poolen på, men det är en sådan fråga som man bollat med Patrik. Även uterummets placering har varierat under arbetets gång. Eftersom whila jobbar med 3D-ritningar i ett dataprogram som heter ArchiCad går det smidigt att lägga till, ta bort och göra ändringar. Kunden får dessutom en bra uppfattning om slutresultatet.


Här grävs grop för poolen

Vissa saker var Janne mycket tydlig med innan han skrev kontrakt. Han hade flera krav när han upphandlade trädgårdstjänsterna.
- Jag ville anlita en firma som kunde erbjuda totalentreprenad eftersom jag bara vill ha en kontakt och en faktura. Andra företag som lämnat offerter kunde inte erbjuda det. whila kan däremot hjälp oss med allt, både att designa, gräva och bygga.

Whila projekterar och projektleder arbetet och tar hjälp av kontrakterade underentreprenörer.

Ett annat krav från kunden var en lättskött trädgård.
- Vi vill inte ha en trädgård som kräver en massa jobb. Den ska vara lättskött. Jag har tidigare investerat i en robotgräsklippare och det är det bästa jag gjort, säger Janne.

Ett tredje krav var att poolen skulle ha en egen källa för uppvärmning. Lösningen blev en separat luftvärmepump.

- Gemensamt för våra kunder är att de ofta vill ha en lättskött trädgård som kräver minimalt med jobb. De flesta har heltidsjobb, barn och helgaktiviteter, säger Patrik Andersson , som alltså projekterar och projektleder arbetet.

Rengöringen av poolen har man löst med en saltvattengenerator som ger enklare underhåll än klorering.

Arbetet inleddes den 10 mars. Då var grävaren på plats för att börja gräva gropen för poolen. Grävmomentet är alltid spännande eftersom man oftast inte vet vad som finns i marken. Har man otur kan man behöva spränga, något som fördyrar projektet. I detta fall hittade man bara stora stenar som gick att gräva upp och frakta bort.

Hela processen beräknas ta två månader. När gropen är grävd blir nästa moment att bygga poolställningen.
- Vi räknar med att ha vatten i poolen till valborg, säger Patrik Andersson.

Alltombostad.se följer hela processen med regelbundna lägesrapporter på vår webbsida. Häng med från start till mål!


Text och foto: Susanne Mattsson. Skisser: whila pool & trädgård


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår