AlltomBostad
 

Orolig inför en höjning av bolåneräntan?

Orolig inför en höjning av bolåneräntan?

Den senaste Bobarometern visar att nästan var sjunde svensk känner sig lugn inför framtida räntehöjningar, men de som har bolån känner sig oroliga.

Under flera år har det varit många räntesänkningar och för närvarande har vi den lägsta reporäntan sedan Riksbanken grundades 1668. Räntenivåerna kan återgå till mer normala förhållanden, men det är inget som oroar de flesta. Hela 67 procent uppger nämligen att de inte alls är oroade för kommande ränteökningar. Samtidigt tror var tredje bolånetagare att de kommer att betala minst 3 procent i ränta om tre år. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya Bobarometer som genomförts av TNS Sifo.

Bobarometern visar att nästan var sjunde svensk känner sig lugn inför framtida räntehöjningar. Föga förvånande är oron störst bland de som har bolån. Bland dessa uppger 36 procent att de känner oro inför ökade räntenivåer. Hela 76 procent av bolånetagarna tror att räntan kommer att vara högre om tre år än idag. Var tredje tror att den då kommer att ligga över 3 procent. Samtidigt uppger 27 procent av alla som har bolån att de kommer klara av att betala en ränta på 7 till 10 procent. Hela 18 procent uppger också att de har råd med en ränta på över 10 procent.

– Även om räntorna förutspås ligga kvar på lägre nivåer under en tid framöver bör man ändå förbereda sig för en kommande ökning. Vi ger alltid rådet till de som äger eller avser att köpa bostad att planera sin boendeekonomi utifrån egna förutsättningar och alltid kalkylera för högre boendekostnader genom att bygga upp en buffert, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Hur hög bolåneränta tror du att du betalar om tre år?
Bolånetagare
0 procent               1 %
0,1 - 0,5 procent    1 %
0,6 - 1 procent       1 %
1,1 - 1,5 procent     9 %
1,6 - 2 procent       13 %
2,1 - 2,5 procent     25 %
2,6 - 3 procent        19 %
3,1 - 3,5 procent      13 %
3,6 - 4 procent        10 %
4,1 - 4,5 procent      4 %
4,6 - 5 procent        2 %
Över 5 procent        3 %
Vet ej                      0 %
 

Hur hög ränta på ditt bolån klarar du av att betala?
Bolånetagare

1 %                       1 %
2 %                       1 %
3 %                       3 %
4 %                       5 %
5 %                      15 %
6 %                       9 %
7 %                       9 %
8 %                       8 %
9 %                       1 %
10 %                     9 %
Över 10 %           18 %

Av: Annika Rådlund Källa: Svensk Fastighetsförmedling
Foto: Annika Rådlund
 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår