Otryggt att bo i andra hand

Otryggt att bo i andra hand

Länsstyrelsen har kartlagt andrahandsmarknaden för bostäder i Stockholms län. Av rapporten som publiceras idag framgår bland annat att upp till var femte hyreslägenhet kan vara uthyrd i andra hand helt olovligt.

- Vi tycker att det är angeläget att ta reda på hur andrahandsmarknaden fungerar. Vi behöver ha mer kunskap än vi har idag, säger länsbostadsdirektör Maria Heymowska.

Med en befolkning som växer avsevärt snabbare än det produceras nya bostäder förvärras bostadsbristen i Stockholms län för varje år. Det gör andrahandsmarknaden till ett viktigt komplement till ordinarie bostadsmarknad främst för de som är nya på bostadsmarknaden i länet. Det rör sig bland annat om unga, studenter, nyinflyttade, hemlösa och flyktingar.

För närvarande har nära 50 000 människor ett andrahandsboende och lika många är inneboende. Men andrahandsmarknaden har även negativa konsekvenser, bland annat i form av otrygghet för såväl boende som uthyrare och fastighetsägare. Här finns också risk för ett mörkertal, då många av de andrahandsboende är svåra att nå med undersökningar.

- Några av de största bostadsföretagen uppskattar att den olovliga andrahandsuthyrningen uppgår till mellan tio och tjugo procent. Det är ju en oerhört stor siffra som innebär att väldigt många redan utsatta människor har en otrygg bostadssituation, menar Maria Heymowska.

En bättre fungerande andrahandsförmedling samt ett system för deposition av hyra vid tvister är några av de åtgärder som Länsstyrelsen lägger förslag på i sin rapport. Den nya lagstiftningen ger möjlighet till friare hyressättning av andrahandsbostäder i bostadsrätt eller annat ägt boende i andra hand. Kommer det att ytterligare förstärka otryggheten?

- Det vet man ju faktiskt inte än, men man kan ju undra. Unga och studerande har ofta en begränsad ekonomi, men det finns även många företag bland de som hyr i andra hand.
Det kan även vara så att hyrorna redan idag har en nivå som gör att de inte påverkas. Om det blir mer kartläggning på området vet jag inte men det vore i så fall välkommet! Vi behöver fortfarande veta mer.

Text: Catharina Olsson-Lindh
Foto: Annika Rådlund

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla