Planera för tillgänglighet när du ska bygga nytt hus

Planera för tillgänglighet när du ska bygga nytt hus
Alla bostäder som byggs idag måste byggas för god tillgänglighet. Det innebär till exempel att du måste anpassa storleken på entrén, passager och badrum.

Samhället ställer krav på att alla nya bostäder ska ha en planlösning som uppfyller generella tillgänglighetskraven och förenklar för anpassande åtgärder. Den som har en funktionsnedsättning kan ansöka om bidrag för bostadsanpassning hos sin kommun.

Påverkar din planlösning

Krav om tillgänglighet påverkar bland annat storleken på entrén, passager, toaletter, badrum och kök samt placering av dörrar. Ta tidigt kontakt med byggnadsnämnden i din kommun för att få reda på vad som gäller. Kraven gäller vid nybyggnad, vid ändringar vägs tillgängligheten mot husets förutsättningar och ändringens omfattning. Tillgänglighetskraven gäller däremot inte för fritidshus som innehåller högst två bostäder.

Tillgänglighet inom entréplanet

Har din bostad flera våningsplan räcker det med att utforma den våning där entrén finns på ett tillgängligt sätt. Det innebär bland annat att det inte ska finnas några hindrande nivåskillnader till sovplatsen, matplatsen, vardagsrummet eller balkongen/uteplatsen. Kraven på tillgänglighet ska uppfyllas för alla rum inom hela entréplanet. För småhus gäller att entrén ska utformas så att det går att komma in med en rullstol och rullator, eller att ingången lätt kan anpassas med till exempel en ramp.

På entréplanet ska det finnas minst ett badrum eller en toalett med duschplats som kan användas av en rullstolsburen person. Det ska också rymmas möjlighet till matlagning, samt möjlighet för att ordna en avskiljbar sängplats eller sovalkov. Det bör också finnas en hall innanför entrén med möjlighet att vända en rullstol, förvaringsutrymmen, möjlighet till matplats och sittgrupp.

Framkomlighet för rullstol

Rum och passager måste vara planerade så att det finns svängrum för att kunna manövrera en rullstol. Varje rum måste ha minst en dörröppning där en rullstol kan komma igenom och där dörrarna kan öppnas och stängas från rullstolen. Mått som behövs för passager, rum, badrum och för att kunna använda bostaden på ett bra sätt finns angivna i Svensk Standard SS 91 42 21. I Boverkets byggregler kan du hitta de fullständiga byggreglerna och mer information om till exempel rekommenderade lutningar på ramper. Källa: Boverket

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Fler nyheter från Boverket

Visa mer Visa mindre

Produkttips

Hus

Related articles in Hus

Visa alla
CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

Fördelar med lofthus

Fördelar med lofthus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Fritidshus inspiration

Fritidshus inspiration

Maxat hus med minimal elräkning

Maxat hus med minimal elräkning

Visa alla