AlltomBostad
 

Prisutvecklingen för villa och bostadsrätter

Prisutvecklingen för villa och bostadsrätter

Prisutvecklingen för bostadsrätter och villor kan ibland se lite olika ut över tid. Nu har siffror från Svenska Mäklarstatistik för det senaste tre månaderna sammanställts och resultatet är lite olika i de olika regionerna.

Bostadsrättspriserna i riket ökar både på en och tre månader. Sett till storstäderna har bostadsrättspriserna ökat den senaste månaden i samtliga storstadsregioner förutom i centrala Göteborg där det stått stilla. Villapriserna i riket har stått stilla senaste månaden och ökat något på tre månader. Av storstäderna är det endast Stor-Malmö som ökat något medan övriga är stillastående. 

- Om man går i köptankar är det ett bra läge nu. Det finns mycket till salu och därmed mycket att välja på och priserna får betecknas som stabila. Den stora utmaningen blir att få säljare och köpare att mötas, komma överens om en prisnivå som bägge parter kan acceptera. Med ett så stort utbud så har köparna möjlighet att vara mer kräsna. Jag tycker att man som alltid ska lyssna på sin mäklare så man som säljare får en realistisk förväntan, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

På månadsbasis har bostadsrättspriserna i riket, Centrala Stockholm, Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Centrala Malmö ökat med +1 %, Stor-Malmö med 2 % medan Centrala Göteborg är oförändrat.

Den största skillnaden mellan storstäderna finner man på 12-månader mellan Stor-Malmö som tappat -2 % och Central Stockholm och Stor-Stockholm som backat med -7 %.

Villapriserna i riket, Stor-Stockholm och Stor-Göteborg har stått stilla senaste månaden medan Stor-Malmö ökat med +1 %. Skillnader hittar man när man tittar på 12 månader där Stor-Stockholm backat med -8 % medan Stor-Malmö är stillastående.

 - Bostadsaffärerna går inte lika snabbt som tidigare men det behöver man inte se som negativt. Nu får både köpare och säljare längre tid på sig för att hinna med processen. Att köpa bostad är trots allt en den viktigaste investeringen man kanske gör i livet, så detta är sunt, avslutar Carolina Stegman.
 

 

Av: Annika Rådlund Källa och foto: Fastighetsmäklarförbundet

Fastighetsmäklarförbundet (FMF) är en politiskt obunden branschorganisation för cirka 1000 av landets fastighetsmäklare.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår