Rensa med Paulina Draganjas metod

Rensa med Paulina Draganjas metod

För många har decemberlönen tagit slut nu, eller egentligen redan igår - den 19 januari. Men det går att få in lite extra pengar på saker som ligger i skåp, garderober och i förråd som inte används. Paulina Draganjas tipsar om hur du går tillväga med hennes 24-timmars metod.

Efter jul och nyår ekar det ofta tomt i plånboken och januari är månaden som är känd som årets fattigaste. För var femte svensk (22 %) tar decemberlönen slut redan i januari och 19 januari är det genomsnittliga datumet då pengarna är slut. Det visar en undersökning från Blocket genomförd av Kantar Sifo. 

- Många svenskar går utan pengar eller lever på sparkontot i nära en vecka innan den nya lönen landar på kontot. Men det finns enkla metoder för att undvika detta. Exempelvis att laga matlådor istället för att äta ute, undvika att shoppa eller att sälja saker som inte längre kommer till användning, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket.

Var tredje svensk uppger att de någon gång har sålt saker på andrahandsmarknaden för att dryga ut hushållskassan och tjäna pengar (31 %). Bland föräldrar till barn i skolåldern är det ännu fler, 47 procent, som någon gång har gjort detta.

Så mycket kan du tjäna
När svenskarna får uppskatta hur mycket de skulle kunna tjäna om de idag rensade ut hemma och sålde vidare saker som de själva inte längre använder blir snittet 14 800 kronor. Bland föräldrar med barn i skolålder är summan 17 000 kr.

- Att rensa ut hemma kan kännas som ett övermäktigt projekt, men faktum är att det inte behöver ta särskilt långt tid. Avsätt en dag och engagera hela familjen. Varför inte komma överens om något roligt ni kan göra tillsammans för vinsten från försäljningen? Det blir garanterat en morot och som en bonus gör ni miljön en tjänst och får mer utrymme hemma, avslutar Tero Marjamäki.

I genomsnittssvenskens hem finns idag saker som inte längre används till ett värde av 14 800 kronor.

Rensa på 24 timmar med Paulina Draganjas metod:

Samla alla i hushållet. Söndag är en optimal dag att sälja av saker på Blocket. Att rensa hemma går mycket snabbare när alla hjälper till. Sätt ett gemensamt mål och börja tidigt på morgonen.

Välj saker som är värda mycket. Det ska vara värt besväret att rensa och sälja. Prioritera sådant du tror är värt mer än 500 kr och som säljer snabbt, det vill säga är av populärt varumärke och i gott skick.

Förbered försäljningen. Torka av sakerna så att de är rena och fräscha och fota allt som ska säljas samtidigt för att spara tid. Genom att fota i dagsljus och mot en vit bakgrund framhävs det du säljer bättre och det skapar intresse.

Lägg upp annonserna. För att sälja snabbare kan du skriva först till kvarn i annonsen och lägga dig prismässigt strax under vad liknande annonser har för pris. Du kan också utgå från ungefär en tredjedel av nypriset.

Var proaktiv och få köparna på kroken. Svara snabbt på följdfrågor från intresserade köpare och hör proaktivt av dig och fråga om intresse finns om de inte återkommer.Det här säljer snabbast på Blocket just nu:
Vitvaror
TV & Projektor
Surfplattor
Bärbara datorer

Telefoner
Träning & Hälsa
Biljetter
Presentkort
Musikinstrument
Bilbarnstolar
Vintersport

Barnmöbler
Verktyg
Hyllor & Förvaring
Accessoarer och klockor

Mest sökt på Blocket just nu:
Soffa
Skrivbord
Byrå
Soffbord
Moped
Fåtölj
Säng
Rolex
Cykel
Matbord
Vitrinskåp
TV
Barnvagn
Bäddsoffa
Iphone


Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel mellan 3-7 januari 2020. 1000 intervjuer samlades in bland svenska allmänheten, 18-79 år.

 


Av: Annika Rådlund Källa: Blocket
Foto: Sandra Birgersdotter

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla