AlltomBostad

Så blir bostadsåret 2015

Så blir bostadsåret 2015

Enligt en trendspaning från Mäklarsamfundet så är 2015 året då vi gör våra hem mer ombonade och färgglada. Den ekologiska trenden slår på allvar på bostadsmarknaden och möjligheten till stadsodling blir en viktigare faktor vid bostadsköp.

Sveriges fastighetsmäklare har fått gradera hur de bedömer olika faktorers påverkan på bostadsmarknaden under början av 2015. Resultaten visar att oron för kommande amorteringskrav påverkar bostadsmarknaden mest i början av 2015. Åttiotre procent av mäklarna bedömer att eventuella nya amorteringskrav påverkar i hög grad. Andra faktorer som väntas ha stor betydelse är ökade krav på kontantinsats vid bostadslån och ränteläget.

De trender mäklarna pekar ut kopplat till boende är färggladare hem samt att den ekologiska trenden som syns i hela samhället nu även märks på bostadsmarknaden. En egen odlingslott trots att man bor i mitt i en stad står högt på mångas önskelista. Flera fastighetsmäklare vittnar också om att smarta compact living-lösningar blir allt mer populära när glappet mellan utbud och efterfrågan är stort. Bostadsbristen gör också att människor bor på färre kvadratmeter trots att familjen växer eller livssituationen ändras.

– Ingen yrkesgrupp kan så mycket om bostadsfrågor som fastighetsmäklarna, därför är det roligt att läsa deras trendspaning. Det här med smartare lösningar för trångbodda tolkar jag som ett tecken i tiden, man måste helt enkelt anpassa sig och finna lösningar trots bristen på bostäder och skärpta bolånekrav, säger Ingrid Eiken, VD, Mäklarsamfundet.

Oron för kommande amorteringskrav påverkar bostadsmarknaden mest i början av 2015, det menar 83 % av de svenska fastighetsmäklarna i en färsk prognos från Mäklarsamfundet.

Möjligheten till stadsodling blir en viktigare faktor vid bostadsköp.


Av: Annika Rådlund Foto: Annika Rådlund

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår