Så gör du om ditt kök utan renovering

Så gör du om ditt kök utan renovering

 Köket är ett av de rum vi använder mest, och där praktiska och inspirerande lösningar verkligen kan underlätta vardagen. Här är några tips till dig som vill göra om ditt kök, utan att byta ut det. Allt från smart och sittvänlig förvaring, till bättre belysning.

Med små medel går det att förnya köket utan att riva ut det. Fundera på vad du är mest nöjd med och vad du är minst nöjd med. Känns det omodernt då kanske nya handtag/knoppare och en ny blandare kan göra susen. Känns köket murrigt och mörkt? Då kanske du kan ta bort gardinerna och istället ha fler gröna växter i fönstret för insynsskydd, så får man ändå in ljuset i fönstrets övre del. Här kommer 6 stycken tips från Jenny Andersson , som är designansvarig på Vedum Kök & Bad.

Byt knoppar och handtag
Små detaljer kan ändra hela uttrycket i ditt kök, och just handtag och knoppar är en sådan sak som gör större skillnad än många tror. En lucka som känts daterad blir plötsligt modern, eller så kan den avskalade stilen bytas ut till en mer personlig sådan. Förutom en mängd stilar, finns också en mängd olika material och nyanser att välja på. Kom bara ihåg att mäta dina befintliga handtag noggrant och ta hänsyn till befintliga borrhål när du väljer nytt.

Sittvänlig förvaring med en praktisk sittbänk
Outnyttjade ytor, så som under kökets fönster eller ett tomt hörn, kan lätt förvandlas till en myshörna för hela familjen, med massor av smart förvaring. Lösningen stavas sittbänk. En trendig lösning som kombinerar vårt behov av förvaring, med vår vilja att umgås. Det finns sittbänkar med källsortering, eller med skåp och lådor under, och längd går att variera efter kökets förutsättningar. Slå dig ner.

 

Lys upp!
Trivs du inte i ditt kök? Belysningen bidrar ofta till att man inte trivs, fast man inte vet om det. Ett kök behöver både god arbetsbelysning och stämningsbelysning. Se till att all belysning har samma färgtemperatur, för bästa möjliga harmoni. Tänk också på om du gillar varmt eller kallt ljus. Här är det antal Kelvin som avgör. Högt antal ger kallare ljus, medan lägre Kelvin, från 3000 och nedåt, brukar klassas som varmvitt. 

Sätt upp vägghyllor
Det är väldigt trendigt med luftiga kök, där allt fler väljer bort överskåp. Samtidigt har många ett skriande behov av mer förvaring. Ett sätt att behålla den luftiga känslan men ändå få mer förvaring, är att sätta upp vägghyllor. Vägghyllor i köket är både praktiskt, och ger dig vacker förvaring. Vi blir dessutom allt mer kreativa i hur vi placerar våra väggskåp, som kan bli både en möbel och inredningsdetalj.

Bli med köksö
Köksöar är fantastiska! Man samlas runt en köksö och lagar mat, bakaroch samtalar. I många kök ersätter köksön dessutom matplatsen, samtidigt som den öppnar upp för massor av klok förvaring och ger en stor och praktisk arbetsyta. Det är ingen slump att alla vill ha det nu. Köket blir helt enkelt mer praktiskt, snyggare och mer socialt.

Testa en ny kulör
Tröttnat på kaklet? Nu finns det väldigt många fina stänkpaneler på marknaden, som ofta går att få i samma stil som bänkskivan. Panelerna finns i en mängd material, så som laminat, kakellaminat, glas, massivträ, metall och sten. Stänkpaneler är enkla att sätta upp, och ändrar hela känslan i köket. Och apropå kulör, att måla om väggarna i köket kan verkligen förändra hela rummet. Just nu drömmer vi om naturliga, sobra väggfärger i mjuka nyanser.

 

 

 

Av: Annika Rådlund Källa och foto: Vedum


 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Kök

Visa alla
Förhindra vattenskador

Förhindra vattenskador

THERMEX VOICELINK

THERMEX VOICELINK

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Satsade på att bygga ett nytt hus

Satsade på att bygga ett nytt hus

Designa bänkskiva online!

Designa bänkskiva online!

Visa alla