Så håller du trädgårdstjuven borta

Så håller du trädgårdstjuven borta

Villa-, radhus- och fritidshusägare har i genomsnitt saker som grillar, möbler och redskap till ett värde uppemot 13 000 kronor stående i trädgården. Det mesta står olåst. Mer än var sjätte har någon gång råkat ut för en stöld i sin trädgård.

Under sommaren använder många trädgården som ett extra rum utomhus. Där står grillar, cyklar, gräsklippare och utemöbler ofta olåsta, trots att de kan kosta många tusenlappar i inköp.

Stora värden står olåsta
Den genomsnittlige villa-, radhus- och fritidshusägaren har saker för nästan 13 000 kronor stående i trädgården. Högst snittvärde är det på sakerna i stockholmarnas trädgårdar – mer än 17 000 kronor. I var tionde stockholmsträdgård står saker till ett värde av över 50 000 kronor. Lägst snittvärde har man i Blekinge län med 10 000 kronor. Det framkommer av en undersökning som försäkringsbolaget If gjort med 1 759 villa-, radhus- och fritidshusägare

– Många tänker inte på stöldrisken i sina trädgårdar. Men moderna grillar kan kosta åtskilliga tusenlappar och även självgående gräsklippare, som är mycket populära, går på omkring 15 000 kronor. Dyra saker är självklart av intresse för tjuvar, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Foto: Getty Images

Storstadsbor mest drabbade
Mer än var sjätte villa-, radhus- eller fritidshusägare, 17 procent, uppger att de någon gång fått saker stulna från sin trädgård. Och tjuvarna verkar mest aktiva där det finns störst värden att hämta. Stockholmarna är nämligen mest utsatta. Var femte huvudstadsbo, 20 procent, uppger att de råkat ut för trädgårdsstölder. Att jämföra med Jönköpings län där bara sex procent drabbats.

– Självklart ska man kunna ha utemöbler och liknande stående i trädgården. En trädgård är till för att användas och vistas i. Men det kan vara en god idé att exempelvis rulla in grillen i garaget eller förrådet då man reser bort, säger Caroline Uliana.

Vid stöld för sådant som står olåst i trädgården kan man få ersättning från hemförsäkringen om man har ett oturs- eller allriskskydd.

Så håller du trädgårdstjuven borta:
Lås fast värdefulla trädgårdsprylar i fast föremål med bra lås
Ställ in gräsklipparen i förråd eller garage när den inte används
Starta grannsamverkan
Använd utomhusbelysning som lyser upp tomten när det är mörkt ute
Märk föremålen med MärkDNA

Undersökningen
"Ungefär hur mycket är det samlade värdet på saker som du har stående i trädgården?”
Snittresultat riket – 12 889 kronor

”Har du någon gång råkat ut för en stöld av föremål som du har haft i trädgården?”
Ja – 17 %

 

Av: Annika Rådlund Källa: If
Foto: Getty Images och If

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov med 1 759 villa-, radhus- och fritidshusägare under perioden 10-28 maj 2017.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Fler nyheter från

Visa mer Visa mindre

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla