Så mycket spar du på att sänka värmen

Så mycket spar du på att sänka värmen

I svenska hem förbrukas det mycket energi, men om vi bara sänker uppvärmningen med en grad så skulle vi både spara pengar och miljö.

Enligt Energimyndigheten går hela 80 procent av energiförbrukningen i våra hem till uppvärmning. Enligt en ny studie av det digitala energibolaget Tibber skulle koldioxidutsläppen från detta kunna minska med 209 000 ton per månad - om alla villaägare sänker inomhustemperaturen med en enda grad.

I den nya studien har Tibber undersökt uppvärmningen av svenska hem och hur mycket det genomsnittliga hushållet kan spara genom att bara göra små justeringar. För individens del innebär en grads sänkning av temperaturen i hemmet en besparing på 111 kWh i månaden, vilket motsvarar 133 kr mindre på elräkningen.

– Resultatet från vår studie är ett tydligt exempel på att många bäckar faktiskt gör en stor å. Att sänka värmen hemma en grad känns knappt, men det ger en billigare elräkning och gör stor skillnad för våra totala utsläpp, säger Edgeir Vårdal Aksnes, grundare och VD på Tibber.

Studiens resultat i korthet:
• Den vanligaste inomhustemperaturen i svenska hushåll är mellan 21 och 23 grader, varav 22 är den vanligaste.
• Det genomsnittliga hushållet kan spara 111 kWh per månad genom att sänka temperaturen en grad. Detta skulle spara cirka 133 SEK per månad eller 1 596 kr på ett år, enligt beräkningar baserade på Tibbers data.
• Om villaägare i Sverige skulle sänka värmen en grad under en månad, skulle det motsvara en minskning med 220 miljoner kWh, vilket motsvarar en minskning av 209 000 ton CO2-utsläpp, vilket motsvarar 84 600 resor tur och retur till Thailand.

Så här gick mätningen till:
Alla data i studien är på en månadsnivå under vintern 2019, från januari till april. Jämförelsen görs månad till månad. Dessa månader valdes eftersom det är den mest intensiva uppvärmningsperioden.

För att möjliggöra jämförelse mellan hus i olika storlekar är elförbrukningen fördelad på området i kvadratmeter. Den genomsnittliga storleken på bostäder som ingår i studien var 182 kvadratmeter.

För att kvantifiera effekten av att sänka temperaturen genomfördes studien bland Tibberkunder med liknande värmekällor. I den här studien hade de hem som valts ut installerat en Sensibo smart termostat med en Air2Air-värmepump.

För ett hus i genomsnittsstorlek (182 kvadratmeter) skulle detta motsvara besparingar på 111 kWh och 133 SEK per månad under uppvärmningssäsongen. Besparingarna skulle vara än mer betydelsefulla för hushåll som har andra sätt att värma upp hemmet än via en värmepump.

 


Om studien:
Resultaten är baserade på användardata och statistik från mer än 1200 hushåll med Air2Air-värmepumpar. Beräkningarna bygger på SCBs uppgifter om 2 miljoner villor i Sverige och besparingen på 111 kwh."

 

 

Av: Annika Rådlund Källa: Tibber
Foto: Getty Images

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla