AlltomBostad
 

Så mycket steg bostadspriserna 2019

Så mycket steg bostadspriserna 2019

Bostadspriserna den senaste månaden i hela landet har varit oförändrade medan villapriserna i landet har minskat -1 %. Jämför man med föregående år så har villa- och bostadsrättspriserna ökat med 5 % , detta enligt den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsrätterna i landet under december har visat små justeringar, vilket är förståeligt då december är en lugn månad. I Stockholm och Göteborg har priserna varit oförändrade. Det är enbart i Centrala Malmö och Stor-Malmö där priserna har sjunkit 1% den senaste månaden. Ser man på årsbasis så ökade Göteborgsområdet med 3-4% och Stockholmsområdet med 4-5 % men det är Malmöområdet som sticker ut som ökade med hela 7% i Stor-Malmö och 6 % i Centrala Malmö.

Villapriserna i december visade oförändrat läge i Stockholmsområdet och i Malmö. Men i Göteborg så ökade priserna med 1 %. Statistiken visar även här en ökning på samtliga områden, där Stockholm ökade med 4% , Göteborg med 5% . Även här ökade Malmö mest med 7% ökning det senaste året.

Svensk Mäklarstatistik rapporterar att 2019 präglades av stora försäljningsvolymer. Det såldes drygt 110 000 bostadsrätter vilket var nästan 5 000 fler än förra året. Även villaförsäljningarna nådde en ny toppnotering 2019 med drygt 55 000, vilket var drygt 1 000 fler än förra året som då var en toppnotering.

– Senaste statistiken visar att priserna har under slutet av året visat små justeringar vilket inte är någon överraskning då marknaden ”stannar av” när det börjar närma sig julledighet. Det man däremot kan se att priserna stiger jämfört med det tidigare året och att man närmar sig de höga priserna man hade 2017. Det är dock en mer stabil marknad där inte priserna springer iväg och ett jämnare utbud där köparna är mer avvaktande än tidigare år, kommenterar Jenny Stenberg, vd Fastighetsmäklarförbundet.
 Källa: Svensk Mäklarstatistik och Fastighetsmäklarförbundet
Foto: Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår