AlltomBostad

Så skyddar du ditt hem vid åska

Så skyddar du ditt hem vid åska

Billigaste  sättet att skydda sig är att dra ut sladdarna till all elektronisk utrustning när åskan går, och se till att hålla sig inomhus. Men det finns fler åtgärder att göra för att skydda hemmet och familjen.

Åska vållar skador för miljontals kronor i svenska hem varje år. Bara försäkringsbolaget If har omkring 700 anmälda åskskador per år. Främst är det den allt mer avancerade elektroniska utrustningen som vi har i våra hem som går sönder, men det händer även att hela hus brinner upp och att människor skadas.
De flesta som skadas drabbas sommartid, utomhus och under fritidsaktivitet i närheten av träd. Omkring 17 personer per år sjukhusvårdas i Sverige efter blixtolyckor enligt Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– När det åskar ska man helst hålla sig inomhus eller i andra hand sitta i en bil. Och man ska definitivt inte ta skydd mot regnet under ett träd, eftersom blixten söker höga punkter att slå ned i, säger Caroline Uliana, informationschef på försäkringsbolaget If.

För att slippa få kortslutning i tv:n eller datorn finns det en enkel lösning.
– Den billigaste åtgärden för att skydda sina saker är att dra ut alla sladdar till den elektroniska utrustningen när det åskar, säger Caroline Uliana.

- Om blixten slår ner i din bostad beror skadorna mycket på hur elen leds in i huset. I elinstallationen kan det bli skador som upptäcks först långt senare, till exempel när du ska börja värma upp huset till hösten. Men det är enkelt att förebygga många av de skador som åskan kan leda till, säger Joakim Grafström, specialist på elsäkerhet på EIO.

Det säkraste är därför att installera jordfelsbrytare och ett överspänningsskydd som automatiskt slår av strömmen vid en spänningstopp. Den absoluta merparten av alla skador som förorsakas av blixtnedslag beror på överspänning när blixten följt el- eller teleledningar in i byggnaden. Det behövs bara en sekundsnabb spänningstopp för att datorn eller TV-apparaten ska förstöras.

– Om blixten slår ner kan det också bli skador som upptäcks långt senare, när man till exempel slår på elen för att börja värma upp huset framåt hösten. Då kan det visa sig att till exempel isolering på kablar är skadad vilket kan orsaka allvarliga elfel och bränder, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar.

Det är enkelt att förebygga många av de skador som åskan kan leda till. Det som orsakar de flesta skadorna är så kallade inledningsskador. Kraften från blixten leds in i byggnaden genom det befintliga ledningsnätet. För att undvika att det händer kan man installera ett fast monterat åsköverspänningsskydd för el, telefon och eventuellt kabel-tv.

Hemförsäkringen gäller vid åska men kostnaderna för dem som drabbas blir ändå ofta kännbara, inte minst för dem som har mycket hemelektronik. Självrisk och åldersavdrag gör att de egna kostnaderna kan bli ganska höga om trasig elektronik måste ersättas med ny.
− Tänk också på att säkerhetskopiera de viktigaste datafilerna. Förlorade familjebilder eller viktig information är inget man kan få tillbaka på försäkringen, säger Caroline Uliana.

Så skyddar du dig och dina saker mot åska - Att tänka på innan:
• Installera åsköverspänningsskydd mot så kallade inledningsskador, det ger ett bra skydd för hemmets elektronik och kan även användas för att stänga av apparater som står i stand-by-läge
• Installera jordfelsbrytare
• Installera en åskledare som leder ner blixten i marken
• Se till att ha fungerande brandvarnare och brandsläckare
• Använd aldrig lampor, kontakter, sladdar eller elektriska apparater som verkar skadade, luktar eller låter konstigt
• Dra ut sladdarna till all elektronisk utrustning
• Kopiera de viktigaste datafilerna och familjens digitala bilder
• Skaffa ett överspänningsskydd i elcentralen, det skyddar din elinstallation
• Koppla dina viktigaste elapparater till en grendosa eller uttag med överspänningsskydd, det skyddar dina prylar

Att tänka på när åskan går:
• Stanna inne
• Om du måste vara ute, undvik träd och platser som ligger högt
• Dra ur stickpropparna på elapparater som dator, tv, modem och telefon
• Koppla ur antenn och telenät
• Undvik att röra och stå nära elektroniska apparater


Av: Annika Rådlund Källa: If, Länsförsäkringar och Eio
Foto: Eio

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår