AlltomBostad
 

Så skyddar du hemmet vid åska

Så skyddar du hemmet vid åska

Åska vållar skador för miljontals kronor i svenska hem varje år och fämst är det den allt mer avancerade elektroniska utrustningen som vi har i våra hem som går sönder, men det händer även att hela hus brinner upp och att människor skadas. Men det finns sätt att skydda sig och hemmet från blixtnedslag.

Det råder högsommarvärme och i veckan väntas åska på flera håll i landet. Med några enkla åtgärder kan man förebygga skador när åskan går. Billigaste och bästa sättet att skydda sig är att dra ut sladdarna till all elektronisk utrustning och se till att hålla sig inomhus.

- Om blixten slår ner i din bostad beror skadorna mycket på hur elen leds in i huset. I elinstallationen kan det bli skador som upptäcks först långt senare, till exempel när du ska börja värma upp huset till hösten. Men det är enkelt att förebygga många av de skador som åskan kan leda till, säger Joakim Grafström, specialist på elsäkerhet på Elektriska Installatörsorganisationen EIO.

Det är tyvärr många som drabbas varje år, bara försäkringsbolaget If har omkring 700 anmälda åskskador per år.

– Den billigaste åtgärden för att skydda sina saker är att dra ut alla sladdar till den elektroniska utrustningen när det åskar, men eftersom man inte alltid är hemma, är det säkraste att installera jordfelsbrytare och ett överspänningsskydd som automatiskt slår av strömmen vid en spänningstopp, Den absoluta merparten av alla skador som förorsakas av blixtnedslag beror på överspänning när blixten följt el- eller teleledningar in i byggnaden. Det behövs bara en sekundsnabb spänningstopp för att datorn eller teven ska förstöras, förklarar Caroline Uliana, informationschef på försäkringsblaget If.

Hemförsäkringen gäller vid åska men kostnaderna för dem som drabbas blir ändå ofta kännbara, inte minst för dem som har mycket hemelektronik. Självrisk och åldersavdrag gör att de egna kostnaderna kan bli ganska höga om trasig elektronik måste ersättas med ny.

− Tänk också på att säkerhetskopiera de viktigaste datafilerna. Förlorade familjebilder eller viktig information är inget man kan få tillbaka på försäkringen, säger Caroline Uliana. De flesta personer som skadas vid åska drabbas utomhus och under fritidsaktivitet i närheten av träd. Omkring 17 personer per år sjukhusvårdas i Sverige efter blixtolyckor enligt Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– När det åskar ska man helst hålla sig inomhus eller i andra hand sitta i en bil. Och man ska definitivt inte ta skydd mot regnet under ett träd, eftersom blixten söker höga punkter att slå ned i, säger Caroline Uliana.

Så skyddar du dig och dina saker mot åska
Gör detta innan:
• Skaffa ett överspänningsskydd i elcentralen, det skyddar din elinstallation
• Koppla dina viktigaste elapparater till en grendosa eller uttag med överspänningsskydd, det skyddar dina prylar
• Installera en jordfelsbrytare
• Se till att ha brandvarnare och brandsläckare som fungerar
• Installera en åskledare som leder ner blixten i marken
• Kopiera de viktigaste datafilerna och familjens digitala bilder

Gör detta när åskan går:
• Dra ur stickpropparna på elapparater som dator, TV, modem och telefon
• Koppla ur antenn och telenät
• Undvik att röra och stå nära elektroniska apparater
• Stanna inne
• Om du måste vara ute, undvik träd och platser som ligger högt

Att tänka på efter:
• Kontrollera att dina elapparater verkar fungera felfritt, använd inte apparater som luktar eller låter konstigt
• Om det vid ett blixtnedslag har varit konstiga ljud- eller ljusfenomen från väggarna eller ur eldosor bör du låta se över elinstallationen.
 

När åskan slår ner i utsätts den eller det som träffas för en strömpuls. Strömpulsen kan leda till direkt skada eller ledas vidare exempelvis in i en byggnad genom det befintliga ledningsnätet. När detta händer kan elapparater samt elinstallationen förstöras, en skada på elinstallationen behöver inte visa sig förrän senare.


Av: Annika Rådlund Källa: If och EIO
Foto: If och Pixabay

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår