Så mycket buffert behöver du

Så mycket buffert behöver du

Att ha en buffert är som att ha en krockkudde för ekonomin. Oavsett om man bor i hyreslägenhet eller i villa, om det är många i hushållet eller om man bor själv är det alltid bra att ha en sparad summa att falla tillbaka på den dagen en stor utgift oväntat dyker upp eller när inkomsterna helt plötsligt bli mycket lägre.
- Om fler hade haft en sparad buffert hade många skuldsättningar kunnat undvikas, menar Sharon Lavie som är Familjeekonom Ikano Bank.


Hur stor buffert ska man ha? Summan som du sparat ihop är  i syfte att hjälpa dig själv att klara av oförutsedda utgifter som att: kyl, frys eller tvättmaskinen går sönder, huset får en vattenskada där självrisken är hög eller om du till exempel separerar. 

Här ger Sharon Lavie tips på hur mycket du bör ha sparat för att vara förberedd, oavsett om du bor i villa eller hyreslägenhet, eller om du är sambo eller ensamstående.

Du bor ensam i en hyresrätt. Här står du endast för reparationer på dina egna ägodelar. Din buffert bör ligga på omkring 1-2 månadslöner för att kunna täcka hyra och leverne om du blir arbetslös, oväntade utgifter som tandläkarräkningar eller verkstadsbesök om du har bil. Se till att ha en hemförsäkring, bil samt sjuk- och olycksfallsförsäkring, som också kan hjälpa till om något oväntat händer

• Du bor ensam i en bostadsrätt. Här står du själv för bostadens kostnader som till exempel reparationer av vitvaror och ytskikt men även skador som hemförsäkringen inte täcker. Din buffert bör ligga på omkring 2 -3 månadslöner. Förutom hemförsäkring för bostadsrätt kan det även finnas behov av låneskydd om du har stora bostadslån.

Ni är sambo i villa. Eftersom det nu finns två inkomster i hushållet är ni inte lika utsatta ekonomiskt om det skulle uppstå oväntade utgifter. I en villa behöver ni ta höjd för fler och dyrare reparationer. Skador på tak och grund eller uppvärmningssystem som måste bytas kan bli dyrt. Bufferten i detta hushåll bör ligga på 3-4 månadslöner. Om inte båda har rätt till bostaden genom sambolagen bör den som äger fastigheten ansvara för reparationer och underhåll. Förutom villaförsäkring och låneskydd kan det vara klokt att skriva samboavtal och testamente då sambos inte ärver varandra. Även en livförsäkring i varandras namn om ni har barn (gemensamma eller från en tidigare relation) för att kunna lösa ut dem vid dödsfall av föräldern.

• Familj där föräldrarna är gifta i bostadsrätt/villa. Ju större hushållet är desto större är utgifterna och även de oväntade utgifterna. Därför ska bufferten kunna täcka för sjukdomar, reparationer och inkomstbortfall för alla familjemedlemmar. Runt 4-5 månadslöner är en bra riktlinje, men varierar ju såklart beroende på hur många man är i hushållet. Förutom hemförsäkring och låneskydd ifall ni har stora lån, rekommenderar jag starkt en barnförsäkring då ett sjukt barn kan ha en stor påverkan på hela familjen. Både utgifter och inkomster kan påverkas då fokus ligger på barnens hälsa. Se även över familjeskyddet i de pensionsavtal ni har. Har ni möjlighet att teckna sjuk- och olycksfallsförsäkring privat eller via arbetet kan det också vara en god idé.
 

Om man har en sambo/make/maka som också har en stadig inkomst så kan man ha ett gemensamt buffertsparande. När fler delar på försörjningsbördan sänks riskerna och ger ekonomisk trygghet. En gemensam buffert går förstås också snabbare att spara ihop till när var och en bara behöver spara ihop till halva summan.
 



Av: Annika Rådlund Foto: Getty Images

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla