Ska du ut och resa på semestern?

Allt Om Bostad

Nu är det hög tid att börja planera detaljerna om du ska ut och resa i sommar. Kolla pass, valuta och se till att vara förberedd.


Se till att brevlådan inte blir full och aviserar att du inte är hemma

Hjälper dina grannar dig med posten? Annars kan du köpa tjänsterna eftersändning eller lagring av post hos Adressändring. Dagstidningen kan du be att få eftersänd till sommaradressen eller göra ett uppehåll med. Sätt upp en lapp på brevlådan om att du inte vill ha någon reklam annars är brevlådan snart full.

Betala räkningarna innan du åker

Betala dina räkningar via Internet innan du åker eller utnyttja möjligheten till autogiro så att du kan njuta av semestern och slipper vara orolig för att dina räkningar inte blir betalade i tid.

Kolla giltighetsdatum på passet

Kolla hur lång giltighetstiden är på ditt pass. Vissa länder kräver att passet är giltigt minst sex månader framåt för att du ska få komma in i landet. Ta även med dig en kopia på passet och förvara kopian på ett säkert ställe.

Kolla även giltighetsdatum på kreditkorten

Upphör giltighetstiden under sommaren är det lika bra att beställa ett nytt kort i god tid. Är ni två som reser tillsammans är det bra om ni har varsitt kreditkort om en av er skulle bli av med sitt. Skulle du bli av med ditt kort måste du omedelbart ringa och spärra kortet. Du behöver inte veta ditt kontonummer, bara uppge ditt namn och ditt personnummer och begära att kortet spärras. Hos Konsumenternas Bank & Finansbyrå hittar du telefonnummer till kortutgivare och banker om du skulle bli av med ditt kreditkort under resan.

Euro

Nu kan du betala med euro i Belgien, Cypern, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike. Ta med dig ett kort med Visa eller Mastercard koppling. Du kan inte lita på att du kan betala med kort överallt men ofta finns uttagsautomater. Banken får inte ta ut mer i avgift när du tar ut euro i EMU-länder än vad de tar för ett motsvarande uttag i Sverige. Det innebär att de flesta uttag av euro i utländsk automat inom euroområdet inte kostar något utöver ev. växlingsavgift. Reglerna gäller tills vidare bara euro och svenska kronor. Bankerna kan därför ta ut avgifter om uttagen sker i andra valutor. Bankerna får dessutom ta ut en avgift för växlingen mellan kronor och euro. Då det finns många olika varianter på kort, rekommenderar jag, att du kollar med din bank så att du vet vad ett uttag med det kort du har kommer att kosta vid uttag i utländsk uttagsautomat. Tänk också på att Storbritannien, Danmark och Norge inte ingår i EMU och att det därför oftast blir en avgift när du gör ett uttag i de ländernas automater. Även om du kan ta ut euro utan avgift med ditt kort rekommenderar jag dig att ha lite euro med dig hemifrån. Det känns alltid tryggt att veta att man inte behöver leta upp en bank eller uttagsautomat direkt när man kommer fram. Se också till att få lite i mindre valörer så att du kan betala mindre saker som exempelvis toalettbesök eller dricks. Om du vill pruta är det lättast om du har kontanter. Hyr ett säkerhetsfack på hotellet så att du kan förvara dina pengar och värdesaker säkert. Ha uppsikt över kortet hela tiden och spärra det omedelbart om du skulle bli av med det. Blir du av med resecheckar kan du spärra dem och snabbt få nya. Spara alla kvitton på dina kortköp så att du direkt när du kommer hem kan stämma av allt på kontoutdraget.

Kolla så att era sjukförsäkringskort är giltiga!

Alla i familjen behöver ha varsitt europeiskt sjukförsäkringskort. Kolla att kortet fortfarande är giltigt. Giltighetstiden är endast tre år men du kan enkelt beställa nya kort genom att sms:a EUKORT och ditt personnummer till 71020 eller gå in på Försäkringskassans hemsida. Där kan du också läsa vad som gäller om du skulle bli tillfälligt sjuk utomlands och se i vilka länder du kan ha nytta av kortet. Om du är pensionär och ska resa till Spanien kan du behöva ett särskilt pensionärsintyg som komplement till ditt EU-kort. Intyget kan du beställa hos Försäkringskassans kundcenter.

Behövs en extra reseförsäkring?

Avbeställningsskydd är mycket viktigt och täcker om du skulle bli sjuk och inte kan åka men det gäller inte om du bara ångrar att du beställt en resa. Avbeställningsskydd kan köpas separat eller som tillägg till hemförsäkringen och ibland ingå när man betalar resan med kort. Kolla med försäkringsbolaget vilka personer avbeställningsskyddet gäller för om någon i ditt ressällskap p.g.a. sjukdom inte kan resa. Innan du köper någon annan extra reseförsäkring bör du kolla vad som ingår i din hemförsäkring. För de allra flesta räcker skyddet i hemförsäkringen. Se till att alla familjens medlemmar är namngivna hos ditt försäkringsbolag, det är viktigt att tänka på om ni exempelvis precis har flyttat samman. Är du är borta mer än 45 dagar, har köpt en dyr resa, har med dig dyrbart bagage eller utövar farliga aktiviteter behöver du en extra reseförsäkring utöver hemförsäkringen. Och är du exempelvis osäker på språket och vill ha snabb hjälp från charterresebolaget om det händer något oförutsett kan det vara bra att köpa deras reseskydd. Läs alla kortvillkor och försäkringsvillkor noga så att du vet vad som gäller och vilket skydd du har innan du reser i väg. Ta med dig hemförsäkringens servicekort. Bra information om försäkringar och en "Liten lathund för en tryggare semester" hittar du hos Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Mobiltelefonen är bra att ha men kolla upp vad det kostar i utlandet

Att använda mobilen utomlands är dyrt, du betalar både de samtal du ringer och den största delen av de samtal du tar emot. Kolla med din operatör så att du vet vad som gäller innan du sätter på telefonen utomlands. Stäng av mobilsvar så att inte någon lämnar ett dyrt meddelande till dig. När du kommer hem till Sverige är det smart att ringa ett samtal direkt så att telefonen ställer om sig till din svenska operatör genast. Hos Konsumenternas tele- och Internetbyrå kan du läsa goda råd avseende mobilen inför din utlandsresa.

Spärra telefonen om du blir av med den

Oavsett om du reser utomlands eller är kvar i Sverige kan du bli av med din telefon. Om du blir det bör du direkt spärra dels simkortet men även telefonen. Skriv redan nu upp mobiltelefonens IMEI nummer så kan du kontakta polisen och spärra telefonen om du skulle bli av med den. Du får fram telefonens IMEI nummer om du slår in: stjärna, fyrkant, 06, fyrkant. Numret ska också finnas under batteriet på telefonen. Kolla dessutom med din operatör hur du spärrar simkortet. Reser du tillsammans med någon person som också har mobil med sig kan ni lägga in varandras viktiga telefonnummer och IMEI nummer i telefonerna. Om alla som blir av med sina telefoner alltid spärrar dem direkt blir det inte intressant att stjäla telefoner.

ICE - In case of Emergency

Sos Alarm tipsar om att du bör lägga in din närmast anhörigs telefonnummer med rubriken ICE (In Case of Emergency) i mobilens adressregister. Använd utlandsprefix så att det även fungerar när du är utomlands. Då kan räddningspersonalen snabbt leta i din mobil och ringa till den person som behöver få information om det har hänt dig något.

Utnyttja Internetcaféer

Lägg upp en gratis e-postadress typ (t.ex. hotmail) som du kan komma åt när du är ute och reser. Då kan du skicka brev till anhöriga och vänner så att de får veta var du befinner dig och du kan ta emot information från dem där hemma. Skicka dessutom ett e-postbrev till dig själv med en lista på viktiga telefonnummer som du kan behöva om du blir av med din telefon eller din plånbok. Lämna gärna en kopia på telefonlistan till någon anhörig hemma som kan hjälpa dig att ringa de viktiga samtalen om du inte kommer åt Internet eller kan ringa själv. På resdagboken kan du registrera dig innan du reser iväg. Sedan kan du lägga ut information och foton från din resa som dina vänner och alla vi andra kan läsa och se. 

Andra webbadresser som du kan ha glädje av:

https://www.konsumentverket.se
Konsumentverket har många bra resetips och där finns bl. a. svar på många frågor om exempelvis paketresor m.m.
Här kan du läsa om vilka rättigheter du som flygresenär inom EU har om ditt flyg skulle bli inställt eller försenat.
Här hittar du en EU-broschyr om dina rättigheter som flygpassagerare om ditt flyg skulle bli inställt eller försenat.

https://www.ud.se
Här finns UD:s reserekommendationer och deras broschyr "Resklar" där du kan se vilken hjälp du kan få av ambassader och konsulat om du skulle råka illa ut på din utlandsresa.

https://www.barnsemester.se
Här finns många bra semestertips till barnfamiljer.

https://www.sverigeturism.se/tuinfo/index.htm
Här hittar du bland mycket annat telefonnummer och e-postadresser till olika turistbyråer i Sverige.

https://www.camping.se
Här finns bra tips för dig som planerar att campa i år. Du måste inte bo i tält eller husvagn. På många ställen finns små stugor att hyra.

Jag önskar alla en härlig sommar och en trevlig semester!


Ann-Sofie Magnusson
Familjeekonom Ikano Bank


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla