Skärpta regler för andrahandsuthyrning

Skärpta regler för andrahandsuthyrning

Från och med den första oktober i år trädde de nya ändringar i kraft som gäller hyreslagen. Nu riskerar du med förstahandskontrakt att bli vräkt vid olovlig uthyrning eller om du tar ut för hög hyra. För den som gör båda delar finns risk för fängelsestraff.


Om du funderar på att hyra ut din lägenhet i andra hand, eller hyra en lägenhet i andra hand, då är det viktigt att vara medveten om de nya lagändringarna. Den 13 juni 2019 sa riksdagen ja till regeringens förslag till ändringar i hyreslagen som innebär kraftiga skärpningar för olovlig andrahandsuthyrning och annat missbruk av hyresrätter. Lagen reglerar hur mycket förstahandshyresgästen egentligen är berättigad att ta betalt för sitt boende och om det finns tillstånd att hyra ut överhuvudtaget. Om uthyrning sker utan tillstånd kan hyresvärden med stöd i den nya lagen säga upp hyresgästen utan förvarning.

 SBC Sveriges Bostadsrättscentrum AB förklarar hur lagen påverkar såväl boende i en hyresrätt som bostadsrättsföreningar med hyresrätter:

– Hyreslagen gäller även om man hyr sin bostad av en bostadsrättsförening. Den gäller dock inte för bostadsrätter. Om styrelsen har hyresgäster i sin förening är det viktigt att ha koll på hyreslagstiftningen. Sedan 1 oktober finns det större möjligheter att komma till rätta med hyresgäster som missbrukar sin rätt genom att till exempel hyra ut lägenheten i vinstsyfte, säger Stefan Lindberg, Affärsområdeschef juridik på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB

Lagen skärps när det kommer till hyran. Genom lagändringen kan den som hyr ut enbart begära den egna månadshyran plus maximalt 15 procent om lägenheten hyrs ut möblerad samt övriga faktiska kostnader för nyttigheter såsom el och bredband. Den som begär högre hyra riskerar att bli återbetalningsskyldig två år tillbaka istället för ett år som var praxis tidigare. Samma regler gäller även bostadsrättsföreningar med hyresrätter. I dessa fall är det föreningen som är hyresvärd.


Korrekt summa för hyran är viktigt
Vikten av att sätta rätt hyra har betonats starkt i den nya lagen och är inte helt lätt, speciellt om man jämför med andra boenden som ligger uppe till uthyrning på internet.

– Hyressättningen vid uthyrning av bostadsrätter och hyresrätter skiljer sig åt. Uthyrning av bostadsrätter regleras av den så kallade egenuthyrningslagen där andra regler gäller, både vad gäller ramarna för hyressättning och konsekvenserna av överhyra. En förstahandshyresgäst som jämför med bostadsrätter som hyresobjekt kan trampa snett och förlora sitt hyreskontrakt. Förstahandshyresgästen har ett stort ansvar för rätt hyressättning och ska alltid ha hyresvärdens tillstånd för andrahandsuthyrning innan uthyrningen påbörjas, säger Stefan Lindberg, Affärsområdeschef juridik på SBC.

Den 13 juni i år sa riksdagen ja till regeringens förslag till ändringar i hyreslagen vilket innebär kraftiga skärpningar för olovlig andrahandsuthyrning och annat missbruk av hyresrätter. Från och med den 1 oktober i år riskerar de med förstahandskontrakt att bli vräkt vid olovlig uthyrning eller om de tar ut för hög hyra.

Om du funderar på att hyra ut din lägenhet i andra hand, kontakta alltid din hyresvärd innan. Om din hyresrätt ägs av en bostadsrättsförening så ska du kontakta föreningen för att få tillstånd att hyra ut. Du kan ta den egna månadshyran, den faktiska kostnaden för el och bredband, plus max15 procent extra i hyra om lägenheten hyrs ut möblerad.

 

 

SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB arbetar med förvaltningstjänster för bostadsrätter och har funnits sedan 1921. SBC erbjuder ekonomisk förvaltning, teknisk förvaltning, projektledning av ombyggnation och renoveringar samt juridisk expertis. 

 

Av: Annika Rådlund Källa: SBC
Foto: Getty Images

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Fler nyheter från

Visa mer Visa mindre

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla