AlltomBostad
 

Sommar - en bra tid för bostadsförsäljning

Sommar - en bra tid för bostadsförsäljning

Många drar sig för att sälja sin bostad under sommaren och väntar till hösten istället. Men att sälja på sommaren kan till och med vara en fördel – konkurrensen är mindre och köparna är ofta seriöst intresserade.

- De senaste åren har vi sett att kvadratmeterpriserna under sommarmånaderna är minst lika höga som under andra delar av året, vilket naturligtvis har flera orsaker. Bland annat handlar det om att det är färre bostäder till försäljning vilket gör att konkurrensen minskar, säger Henrik Rundgren, vice vd och presschef på mäklarfirman Notar.
Han menar att under sommaren brukar det även vara mer avslappnad stämning på visningarna och att många är mindre stressade och tar sig tid att verkligen titta ordentligt och få en känsla för bostaden. Iphones, Ipads, mobilt bredband och ökad lösnummersförsäljning av tidningarna under semestertider gör att fler personer tittar på varje bostad, fler som blir intresserade och därmed fler spekulanter på visningarna.

Oavsett om det är en villa eller bostadsrätt så påverkar en ljus och fräsch inredning värdet positivt. Men det är inte självklart att professionell styling lönar sig. Nästan dubbelt så många villamäklare anser att man kan göra jobbet själv, jämfört med dem som förordar professionell styling. Bland bostadsrättsmäklarna värderar man dock professionell styling ungefär lika mycket som om man gör jobbet själv.
– Vi märker att den ljusa trenden håller i sig för att attrahera köpare. Framför allt är det viktigt att det är rent och snyggt och undanplockat och inte för mycket saker. Köpare idag vill kunna ”tänka sig” rummen med sina egna möbler, och det är enklare om det är luftigt, kommenterar Carina Husgård, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Södermalm.

Sälj en bostad med balkong på våren och öppen spis på vintern. Har man bostadsrätt med öppen spis och golvvärme eller villa med kostnadseffektiv uppvärmning är vintern rätta tiden. Men äger man en bostadsrätt med balkong eller villa med altan är rätta årstiden nu, under vår och sommar.

Så fixar du din lägenhet och balkong inför sommarvisningen:
• Under sommaren blir balkongen som ett extra rum till lägenheten och ännu bättre är det om balkongen inreds på ett hemtrevligt sätt så att gränsen mellan inne och ute suddas ut. 
• Det viktigaste av allt när det gäller balkongen är att skapa en ombonad oas, inte minst om du bor i stan omgiven av gator och hus. Blomlådor som hänger utanför balkongräcket skapar en lummig känsla samtidigt som de inte stjäl någon direkt yta av balkongen. Tipset är att klä balkongräcket med markisväv. På så sätt blir man lite mer skyddad från insyn och en balkong klädd i plåt blir betydligt mer hemtrevlig.
• För att få ett skönt underlag för bara sommarfötter rekommenderar jag att man lägger trall. Visst underhåll krävs men samtidigt känns det påkostat och till skillnad från gröna imitationer av gräsmattor som lätt suger åt sig regnet och kan vara blöta i flera timmar efter en sommarskur, så torkar trall snabbt.
• Bekväma utemöbler är A och O samtidigt som ett kul inslag på en större balkong kan vara en hängmatta eller en solstol/liggstol. Ett parasoll eller ett mindre träd planterat i en hög kruka kan skänka skugga åt en soldränkt balkong.
• Utnyttja sommarljuset och möjligheten att lägga visningen senare på dagen. Detta medför att fler kan komma efter jobb och dagsutflykter och ändå få se lägenheten i dagsljus. Maximera ljusinsläppet genom att ta bort mörka och tunga gardiner. Ljusare färger gör att lägenheten känns större och luftigare.

Text: Annika Rådlund Källa: Henmnet och Notar
Bästa tipsen från mäklaren Elin Johansson  Foto: Notar

Hemnet
Notar

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår