AlltomBostad

Stillastående bostadspriser under 2019

Stillastående bostadspriser under 2019

Bostadsmarknaden har varit skakig under hela fjolåret - kommer 2019 gå i samma spår? Mäklarpanelen visar att fördelen för köparna på marknaden ökat ytterligare i slutet på 2018 och nu är rekordstark. Resultaten visar även att en stor majoritet av mäklarna tror på stillastående priser på både bostadsrätter och villor under 2019 och fler tror på nedgång än uppgång.

– Det är alltid svårt att spå om framtiden men för 2019 finns det extra många osäkerhetsfaktorer, till exempel ränteutveckling, konjunktur, politiska beslut och bostadsbyggande. Jag tror att 2019 kommer att likna 2018 med en spretig och oförutsägbar bostadsmarknad. Troligen får vi ingen tydlig återhämtning men något prisras är inte heller sannolikt, säger Johan Engström som är VD på Fastighetsbyrån.

I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, har 483 av företagets mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden. Denna gång har de även fått ta fram sina spåkulor och sia om prisutvecklingen under 2019.

Stillastående priser under 2019
Vad tror då mäklarna om nästa år? När det gäller bostadsrätter på riksnivå tror 58,8 % av mäklarna att priserna kommer vara stillastående under 2019. 29,6 % tror på sjunkande priser och endast 11,6 % på en uppgång. Även när det gäller villor så tror majoriteten, 68,1 %, på stillastående priser medan 16,1 % tror på en nedgång och 15,3 på uppgång.

– Bostadsmarknaden har varit skakig hela 2018. Köparna har störst övertag i Stockholm och Göteborg och minst på mindre orter. Hårdare finansieringskrav, med amorteringskrav i spetsen, har påverkat marknaden under året men mycket handlar även om en allmän osäkerhet kring utvecklingen framåt, säger Johan Engström. 

 

Av: Annika Rådlund Källa: Fastighetsbyrån
Foto: Getty Images och Fastighetsbyrån

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår