AlltomBostad
 

Stöldrisk i trädgården

Stöldrisk i trädgården

Villa- och radhusägare har i genomsnitt saker som grillar, möbler och redskap till ett värde av 12 000 kronor stående i trädgården. Det mesta står olåst. Var sjätte har någon gång råkat ut för en stöld i sin trädgård.

Under sommaren använder många trädgården som ett extra rum utomhus. Där står grillar, cyklar, gräsklippare och utemöbler ofta olåsta, trots att de kan kosta många tusenlappar i inköp.

Den genomsnittlige radhus- eller villaägaren har saker för drygt 12 000 kr stående i trädgården. Högst snittvärde är det på sakerna i stockholmarnas trädgårdar – nära 17 000 kr. I var tionde stockholmsträdgård står saker till ett värde av över 50 000 kr. Lägst snittvärde har man i Jämtland med knappt 9 000 kr. Det framkommer av en undersökning som försäkringsbolaget If gjort med 1 629 radhus- och villaägare.

– Många tänker inte på stöldrisken i sina trädgårdar. Men moderna grillar kan kosta 8 000-10 000 kronor och självgående gräsklippare, som har blivit mycket populära, går på omkring 15 000 kronor. Dyra saker är självklart av intresse för tjuvar, säger Mattias Schütt, skadereglerare vid If.

Var sjätte villa- eller radhusägare, 16 procent, uppger att de någon gång fått saker stulna från sin trädgård. Och tjuvarna verkar mest aktiva där det finns störst värden att hämta. Stockholmarna är nämligen mest utsatta. Mer än var fjärde huvudstadsbo, 28 procent, uppger att de råkat ut för trädgårdsstölder. Att jämföra med Jämtlands län där bara fyra procent drabbats.

– Självklart ska man kunna ha utemöbler och liknande stående i trädgården. En trädgård är till för att användas och vistas i. Men det kan vara en god idé att exempelvis rulla in grillen i garaget eller förrådet då man reser bort, säger Mattias Shütt.

Vid stöld för sådant som står olåst i trädgården kan man få ersättning från hemförsäkringen om man har ett oturs- eller allriskskydd.


Av: Annika Rådlund Källa: If
Foto: Annika Rådlund

Undersökningen;
”Ungefär hur mycket är det samlade värdet på saker som du har stående i trädgården?”
Snittresultat riket:  12 232 kronor

”Har du någon gång råkat ut för en stöld av föremål som du har haft i trädgården?”
Ja – 16 %

”Brukar du låsa in/ låsa fast följande saker som du har i din trädgård?”
                                                       Ja                      Nej                       Har ej stående i trädgården

Gräsklippare                                   53%                   32%                    15%
Utemöbler                                       12%                    84%                      5% 
Grill                                                 17%                   74%                       9%
Cykel                                               52%                   27%                     21%
Trädgårdsredskap                          39%                   50%                     11%

Undersökningen gjordes av YouGov med 1 629 radhus- och villaägare i mars 2014 .

 

If

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår