AlltomBostad
 

Störst prisökning hos E.ON, Fortum och Vattenfall

Energimarknadsinspektionen (EI) övergav sin prisprövningsmodell för tre år sedan har priserna på elnäten höjts med 20 procent.
Energimarknadsinspektionen (EI) övergav sin prisprövningsmodell för tre år sedan har priserna på elnäten höjts med 20 procent.

Jämfört med den allmänna prisutvecklingen har elnätspriserna höjts tre gånger så mycket sedan år 2000 och det är i kommuner där E.ON, Fortum och Vattenfall är elnätsägare som priserna skjuter i höjden. Det visar en undersökning från Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, SABO och Villaägarna.

E.ON, Fortum och Vattenfall är idag elnätsägare i nära hälften av landets kommuner och har en helt dominerande ställning när det gäller eldistributionen på landsbygden. Den undersökning som presenteras idag visar att elnätspriserna ökat kraftigt i hela landet men det är dessa tre stora företag som tagit täten i höjningarna.
Sedan Energimarknadsinspektionen (EI) övergav sin prisprövningsmodell för tre år sedan har priserna på elnäten höjts med 20 procent. De större elnätsägarna har tydligt genomfört en tydlig utjämning uppåt. Det har lett till stora skillnader mellan kommuner med likvärdiga förutsättningar. Till exempel har priserna för det E.ON-ägda elnätet i Norrköping mer än fördubblats sedan 2003, medan det kommunägda elnätet i Linköping haft en ökning på några få procent. 

I Malmö har E.ON höjt elnätspriset från 34 öre till 66 öre per kWh mellan 2002 och 2010, I Uppsala har Vattenfall höjt elnätspriset från 34 öre till 55 öre per kWh mellan 2002 och 2010 och i Hudiksvall har Fortum höjt elnätspriset från 30 öre till 54 öre per kWh mellan 2002 och 2010.

När EI granskade elnätspriserna med hjälp av den tidigare prismodellen, visade det sig att många nätbolag tog en halv gång för mycket betalt, eller mer. Den nya modellen som nu införs räknar avkastning som om näten är helt nya och ger höga vinstmarginaler, trots att näten i verkligheten är gamla och redan avskrivna. Samtidigt sätts underhållskostnaderna högt med motiveringen att näten egentligen är gamla, på det sättet kan företagen ta betalt två gånger.
Konsultföretaget Sweco har på uppdrag av Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, SABO och Villaägarnaräknat fram att detta kan komma att kosta konsumenterna sju miljarder kronor extra om året. De uppmanar nu energiminister Maud Olofsson att skärpa övervakningen i näten och skydda konsumenterna:  De vill att den nya prismodellen ska ses över och att konsekvenserna av den ska analyseras innan den införs. En av uppmaningarna är att EI måste prioritera konsumenten över elbolagens vinstintressen.

Källa: Cision
Foto: Annika Rådlund

Elnätsavgifternas utveckling 2002-2010

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår