Studenter saknar hemförsäkring

Allt Om Bostad

I Sverige har 97 procent av befolkningen hemförsäkring. Men bland unga ensamstående i åldern 18-25 är siffran mycket lägre, bara 75 procent. Inför höstterminen, då många unga flyttar för första gången till eget boende, har If har gjort en undersökning som pekar på att det finns en stor okunskap och osäkerhet när det gäller försäkring för denna grupp.


140 000 nybörjarstudenter har i år antagits till landets högskolor. Många av dessa ungdomar flyttar för första gången till ett eget boende, men hela 25 procent av dem saknar hemförsäkring enligt en undersökning som försäkringsbolaget If låtit göra.
– Oroväckande såklart. Många nyblivna studenter tänker inte på att de äger ganska dyrbara prylar och att försäkringen dessutom ger reseskydd och andra viktiga moment, säger Björn Jonason, produktspecialist på försäkringsbolaget If.

Tror att föräldrarnas försäkring täcker

Som förälder gäller det att hjälp sina barn med försäkringsbiten och se till att de har skydd i sin nya bostad. Undersökningen visade nämligen att många tror att de täcks av sina föräldrars hemförsäkring.
Detta stämmer till viss del då man kan få ersättning genom det så kallade ”bortaskyddet”, ett skydd som normalt täcker lösöre på 30 000-50 000 kronor. Hos If tycker man inte att detta är tillräckligt.
– Vår paketlösning för ungdomar i den här fasen kostar ungefär som ett biobesök i månaden och täcker ett lösöre på 100 000 kronor. Så även om många studenter har en tajt ekonomi så skulle det förvåna mig om den som var insatt i riskerna med att vara utan försäkring väljer bort det av ekonomiska skäl, fortsätter Björn Jonason.

Rädda om datorn

Prylar, eller lösöre på försäkringsspråk, är förstås en viktig del i en hemförsäkring men det är inte det enda. I Ifs paketförsäkring anpassad för det första, lilla egna boendet (If Start) ingår reseskydd, ansvarsskydd, rättsskydd och även olycksfallsskydd, ett viktigt extraskydd för denna målgrupp.
– Det ungdomar vi tillfrågat är räddast för att förlora är sin dator, och trots att många ungdomar äger både bärbara datorer, avancerade mobiltelefoner, cyklar och dyra kläder är det nära hälften av de tillfrågade som underskattar totalvärdet på sina prylar, säger Björn Jonason. Exempel på oförutsedda utgifter en student kan råka ut för:
- Laga utslagna tänder: 50 000 kronor.
- Få cykeln stulen: förra året stals totalt 66.668 cyklar i Sverige, varav 1.833 i Lund, 1.466 i Uppsala, 4.250 i Stockholm, 2.843 i Göteborg och 2.139 i Linköping.
- Borttappat bagage: kläder, kurslitteratur och kamera går förlorat, cirka 7 500 kronor.
- Stulen dator: en ny laptop kostar cirka 5 500 kronor.

Topplista över saker studenter inte vill bli av med:

1. Laptop/dator
2. Foton
3. Mobil
4. Kläder
5. TV

Källa: If


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla