Tillåtet med studsmatta eller pool på uteplatsen?

Tillåtet med studsmatta eller pool på uteplatsen?

Förbud i kontraktet behöver inte bli skäl för uppsägning. Pool och studsmatta kan inte förbjudas på den egna uteplatsen enligt Lena Andersson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.
— Så länge det inte skadar fastigheten kan en fastighetsägare inte säga upp en hyresgäst även om förbudet finns i kontraktet.


På sommaren är barnen mer kring hemmet och roliga aktiviteter brukar förläggas utomhus. De populära studsmattorna finns i var och varannan trädgård och den uppblåsbara poolen passar för de allra minsta.

Som hyresgäst boende i markplan med egen trädgård är det man själv som ansvarig för det material som förvaras där. Hyresvärden kan ge önskemål om hur de vill ha det i särskilda bestämmelser, men det finns knappast skäl för uppsägning om man väljer att ställa upp exempelvis en studsmatta.

— Många hyresvärdar är rädda för skadestånd om det skulle ske en olycka men det finns ingenting som säger att de blir det om exempelvis studsmattan eller poolen är uppställd på ens egen gräsplätt, säger Lena Andersson ärendehandläggare.

Frågan kom på tal efter en händelse i Kalmar län där de boende fick brev från hyresvärden Rikshem. Enligt hyresvärdens policy fick varken pool eller studsmatta förläggas på gemensamma eller egna ytor.

Man får inte ställa upp en studsmatta eller pool på hyresvärdens mark utan tillstånd och en del hyresvärdar skriver in i ordningsreglerna att hyresgästerna inte får sätta upp såna saker.
—Skälet för det är vanligen att man inte vill riskera att bli skadeståndsskyldig om något skulle inträffa. Men risken för att hyresvärden skulle bli det är liten. Hyresvärden är bara ansvarig för själva lägenheten och de gemensamma utrymmena, inte egendom som tillhör hyresgästerna. Det är alltså den som äger studsmattan eller poolen som kan bli skadeståndsskyldig. Vi brukar alltid rekommendera hyresgäster att tillfråga hyresvärden när man ska ställa ut pool eller studsmatta.

En studsmatta på gemensamma ytor kan vara positivt för de som har barn medan andra kanske upplever skrattet och stojandet som störande. Vad gäller då?
—När det gäller frågan om barns stojande så står det i hyreslagen att hyresgäster inte får störa sina grannar, men vanligtvis så räknas barns lek som normala ljud och inte en störning.

Får hyresgäster ha en större pool/jacuzzi på sin uteplats?
— Om du har en egen uteplats, som hör till din egen lägenhet och du sköter den själv, får du ha en pool där. Det kan däremot finnas ordningsregler för fastigheten eller allmänna bestämmelser som gäller vattenförbrukning som man måste rätta sig efter om man har en stor pool.
 

 

Text: Annika Rådlund Foto: Getty Images

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla